Steder å besøke i Rhodos

Tida flyr, og det er snart 1 helt år siden jeg var i Sør Afrika for å jobbe med løver! 3 uker etter hjemkomsten var jeg på farta igjen og reiste til Rhodos for å være med faren min og søstera mi, som allerede hadde vært der nede i 1 uke. Utrolig mye som har forandret seg siden den gangen. Jeg fløy ned helt alene, noe jeg aldri kunne gjort i dag på grunn av min nylige flyskrekk. Men en ting har ikke sluppet taket, og det er reiselysten. Til tross for at Rhodos er ei lita øy i Hellas så benyttet jeg meg av sjansen til å besøke så mange steder jeg kunne den ene uka jeg hadde der nede. Det er flere steder å se, og korte avstander mellom severdighetene, noe som bare er et stort pluss. Vi valgte å leie en leiebil for så å kjøre mellom de små byene i Rhodos. Det ble mye ruiner på turene våre, så vær obs på det. 

Ixia:

Ixia er nok mest kjent for gamlebyen og utelivet sitt. Gamlebyen består av mye ruiner, små juggel butikker og resturanter. En veldig vakker by syntes nå jeg. Selgerne er også rolige av seg og maser ikke hodet av deg når du først ser noe du er interessert i. Du kan også finne internasjonale butikker, slik som H&M, Zephora, Bershka osv, rett utenfor gamlebyen dersom dette skulle interessere deg. 

Ialyssos:

Ikke langt fra Ixia finner du Ialysoss. Her finner du ruiner av et stadium som er verdt å stikke innom. 

 

Filerimos:

Ikke langt fra Ialyssos finner du Filerimos. Her finner du enda mer ruiner, i tillegg til ei kirke formet som et kors på toppen av en bakke. Utsikten fra denne kirka er virkelig ikke noe å klage over. På stien på vei opp til kirka vil du også mest sannsynlig møte på dusinvis av påfugler. 

Petaloudes:

Midt på øya, lengre sør for Ixia, finner du Petaloudes. Petaloudes er mest kjent for sin sommerfugl dal, som hoster tusenvis av sommerfugler. Sommerfuglene flyr her for å slappe av, og spare energi. Det er derfor viktig at turister ikke lager høye lyder som vil tvinge sommerfuglene til å fly avsted.


Lindos:

Litt lengre sør langst østkysten finner du Lindos. Og hvilke andre plasser i Rhodos kan gi deg en mer gresk følelse enn Lindos? Sikkert ingen. De hvite bygningene, de trange gatene, eslene som vandrer gjennom gatene, hele pakken er å finne her jo. I tillegg er det ruiner fra et slott på toppen av bakken som topper hele kaka. Strendene skal vi heller ikke klage på! Nei, ta turen hit dersom du er i Rhodos!

Kritinia:
På vestkysten finner du Kritinia, som er mye kjent for sine ruiner av Kastellos slottet. Slottet ble bygget 1472 av Giorgio Orsini for å beskytte landsbyboerne mot pirater fra havet. Det er ikke mye som gjenstår fra slottet, men er stilig å ha sett alikevel. Monolithos:

Enda lengre sør for Kritinia finner du Monolithos. Byen er liten, men sjarmerende i typisk gresk stil. På utsiden av byen ligger Venetian slottet, på toppen av en 100meter høy stein. Slottet ble bygget i 1480 for å beskytte øya mot angrep fra havet. I dag er slottet nesten helt nedrevet, men kan gi deg en fantastisk utsikt. På toppen er det også et kapell som du kan gå inn i å ta en titt.

Kamiros:
I Kamiros finner du de eneste levningene fra en hel by i hele Rhodos. Byen er over 2000 år gammel, og ble gravd frem på 1920-tallet av arkeologer. Siden har det blitt vel bevart og smått gjennoppbygd. Det koster noen kroner å gå inn hit, men er vel verdt det. Og pass på for høye priser i butikken på stedet, selgerne tar nemlig en del av pengene til seg selv dersom de ser at du er en turist som kan bli lurt. 

Som du sikkert har forstått er det mye ruiner å se på Rhodos dersom du skulle ha et ønske om det. Det var først og fremst min hovedprioritet når det gjaldt turen min hit. Jeg ville se og lære om den greske historien. Dersom du ikke skulle ha samme interessen kan du alltids ligge på en av de flotte strendene, shoppe i Ixia eller ta en båttur over til Tyrkia å ta en dag der. 

En liten guide til Hong Kong

Det var et kort opphold i Hong Kong, men vi fikk likevel opplevd noe de 5 dagene vi hadde der. Hong Kong forbløffet oss på mange måter. For det første var det noe billigere enn vi hadde trodd, spesielt når det gjaldt transsport, og for det andre var det mye mer folksomt enn det vi hadde regnet med. Til tross for det korte oppholdet tenkte jeg å ta med noen tips av det vi lærte under vårt opphold. 

Transsport

Fly: 

Du kan fly ganske billig til Hong Kong dersom du allerede er i Asia, men fra Norge må du nok regne med å punge ut med 5000 kroner tur / retur. 

Taxi:

Taxien i Hong Kong overrasket meg en hel del. Fy søren så billig det var da! Kostet oss 45 kroner fra MTR stasjonen og inn til hotellet, og det med bagasje inkludert. Det er også en viss forskjell mellom taxisjåførene i Hong Kong og resten av Asia. Først og fremst bruker de nesten alltid taximeter, og for det andre så kjører de flere ganger bedre! 

Buss/trikk:

Buss og trikk går over alt i Hong Kong, og koster ikke mer enn 2-3 kroner. Desidert billigste måten, men kanskje ikke den raskeste å komme seg fra A til Å. Dersom du skal til eller fra flyplassen vil jeg faktisk anbefale deg å ta bussen. Det tar kanskje litt lengre tid, men koster deg halve prisen i forhold til hurtigtogene, hvor du også kan risikere å måtte skifte tog. 

Tog: 

Togene derimot er mye raskere og du kommer deg lett fra A til Å. Du må kanskje regne med et par tog bytter, men togene kommer så å si hele tiden og det er derfor ikke et problem å stå å vente et par minutter. MTR'en er dessverre ofte overfylt av mennesker som skal ta tog fra hit til dit, så du kan ofte risikere å ikke få sitteplass på toget. Prøv å unngå å ta tog rundt 8 tiden om morgenen og 4-6 tiden på kvelden! Da er det ofte mange mennesker. 

 

Tog er også billig, og du klarer lett ved hjelp av automater å bestille billetter til dit du skal. Hvis ikke får du garantert hjelp. Kan også anbefale deg å kjøre et octopus kort på en av stasjonene. Da slipper du å hele tida ha mynter løst, og du kan bruke dette kortet til å betale for på tog, buss og til og med for mat på matbutikker! 

Attraksjoner:

Victoria Peak:

Du kan ikke dra til Hong Kong for så å gå glipp av Victoria Peak! Utsikten er helt fantastisk, både på dagtid og kveldstid. De har også et kjøpesenter og flere resturanter på toppen. Bestill bord på forhånd med flott utsikt over Hong Kong! Det vil du ikke angre på. 

For å komme seg hit kan du enten ta taxi helt opp for 50 kroner ++. Eller du kan bruke lang tid å stå i kø for å ta et lite tog ned og opp til 20 kroner per person. For å komme seg til dette toget må du komme deg til stasjonen, som ligger rett ved City Bank Tower i central. Kom tidlig for køen er som regel lang! 

Disneyland:

Hong Kong har faktisk verdens 5 Disneyland, og er verdt et besøk til tross for at parken ikke er noe særlig stor. Dessverre er det flere attraksjoner for de minste, og kan derfor bli en smule kjedelig til slutt. 

For å komme seg til Disneyland kan du ta metroen. De har faktisk et eget tog for nettopp disneyland, som tar deg med helt frem. Det er også mulighet for å ta taxi, men dette vil nok koste noe mer enn de 64 kronene vi betalte med å ta metroen.

Avenue of stars:

Avenue of stars ligger på Victoria Harbour waterfront og inneholder me mest kjente skuespillerene i Kina. Jeg kjenner dessverre lite til alle disse skuespillerene, og dro hit mest for å se symphony og lights. 

For å komme seg hit kan du raskt ta MTR og hoppe av på stoppet Tsim Sha Tsui. Følg så skiltningen etter utgang E. 

Symphony of lights:

Hver kveld klokka 8 har en hel del bygninger lysshow. Hele greia er egentlig ganske merkelig, men samtidig var det stilig å få med seg! For å få med seg lysshowet kan du enten stille deg på Vistoria Harbour, eller se det fra Star Ferryen. 

Hollywood road: 

Denne gata er et must å dra til dersom du vil få med deg et par souvenirer hjem. Alt fra dragestatuer til Mao bøker er å finne her. Du vil også kunne finne Ma Mo tempelet her. 

For å komme seg hit kan du ta MTR til central, her fra må du gå for å komme deg dit.  

Verdens lengste rulletrapp:

Verdens lengste rulletrapp er hele 800 meter, og hjelper daglig folk i Hong Kong til å komme seg til jobb. 

For å komme seg hit kan du ta MTR til central, og gå til Hollywood road eller Soho. Du vil garantert se den.Shopping:

Ute etter å shoppe? Ingen problem. I Central finner du alt fra juggel, kameraer, klær, sko, vesker. Du kan finne dyre merkeklær eller billige hjemmelagde tøyklær. 

Ta MTR inn til Central, og slå deg løs. 

Dagsturer:

Macau:

Har du en dag til overs kan jeg anbefale deg å ta turen inn til Macau. Dette stedet har en blanding av Kina, Portugal og Las Vegas. Stiligere blir det ikke! 

Tai O fishing landsby:

Lyst til å oppleve noe annet enn bare høye skyskrapere? Ta turen til fiskelandsbyen Tai O! Her får du virkelig sett ett litt mer anderledes Hong Kong.

Bildet er tatt fra google. 

Big Buddha:

Er det noe jeg ofte har lest at du må besøke når du er i Hong Kong, så er det Big Buddha. Men av en eller annen grunn droppet vi dette da vi rett og slett hadde litt mangel på dager. 

Mat og overnatting:

Overnatting i Hong Kong er dessverre dyrere enn andre steder rundt om i Asia. Prisene ligger på 500 kroner + for en natt på hotell, så det må du ha i bakhodet når du reiser til Hong Kong. Vi bodde på Ramada hotell, som kostet oss 3000 kroner for 4 netter. Merk deg også at rommene oftest er veldig små, med harde senger og puter. 

Når det gjelder maten i Hong Kong kan du spise både dyrt og billig. Dersom du velger å spise billig vil det mest sannsynlig være på en Mc Donalds eller på en typisk lokal resturant hvor det kun selges asiatisk mat. Dersom du er i Central kan du dra inn til Soho dersom du ønsker å spise skikkelig mat, men her er også prisene høyere men kvaliteten bedre. 

Praktisk informasjon:

Visum: 

Du trenger ikke å søke om visum for å dra inn til Hong Kong. Du vil få et visum on arrival, og det samme gjelder i Macau. 

Valuta: 

I Hong Kong bruker de Hong Kong Dollar. 1 HKD tilsvarer så å si 1 norsk krone. 

Vann: 

Vann burde helst ikke drikkes fra springen. 

Engelskkunskaper:

Engelskkunskapene i Hong Kong er generelt ganske gode. Her snakker noen faktisk bedre engelsk enn det jeg gjør selv. All skilting kommer også på engelsk, så du har ikke store problemer med å finne frem. 

Klima: 

I Hong Kong er det en del kaldere

The Victoria Peak

Vel, ting går fort i glemmeboka når man er på reise. Godt at jeg en gang i blant pleier å rydde opp i bloggen, for i dag fant jeg nemlig ut at jeg helt hadde glemt å publisere dette innlegget! Flotte Victoria Peak, hvordan kan noen glemme det? Vel vel, bedre sent enn aldri tenker jeg. Allerede første dagen i Hong Kong bestemte vi oss for å ta turen opp til Victoria Peak. Jeg hadde lest en del om den kjente "trammen" eller trikken (vet ikke helt hva jeg skal kalle det) som gikk opp dit. Vi bestemte oss å ta den etter som den var billig og fikk masse skrøyt. 

Det endte opp med kanskje 1 time i kø. 

Men det kostet bare 20 kroner å ta den opp dit, og turen var ok den. Selv syntes jeg at bakken var så utrolig bratt at jeg var redd for at toget hvert sekund skulle falle ned igjen. 

Utsikten fra toppen er virkelig upåklagelig! Fy søren så flott. Dessverre var det en del tåkete, så vi kunne ikke se så langt som vi ville, men det hadde vi nesten regnet med.

Etter et par hundre bilder på toppen der var det på tide å gå å finne oss en resturant for å spise noe. Her kunne vi rett og slett ikke vært noe heldigere! Det bordet med aller best utsikt var tilfeldigvis ledig da vi bestemte oss for å spise! Dette bordet fikk vi bare ha i en time, men det var mer en nok. Her fikk vi sett solnedgangen (sola var gjemt bak skyene) og kost oss med god mat! Etter den ene timen var det jo blitt mørkt, så da var det på tide å løpe ut igjen for å ta enda flere bilder. 

For et fantastisk syn, eller hva? Hong Kong lyser virkelig opp på kveldstid. Hver kveld klokka 8 kan du se et lysshow som blir fremført av bygningene. Dette ses best fra Victoria Harbour, og er ikke like tydelig fra Victoria Peak. 

For å komme seg til Victoria Peak kan du enten ta taxi opp, eller finne "tram terminous" i central og ta trammen opp bakken. Køen er noe lengre her, men det er billigere å ta trammen opp. Det koster bare 20 kroner per person.

Bali reiseguide

Etter å ha tilbringt hele 3 måneder i Bali har jeg til slutt lært litt om øya og hva som er verdt å få med seg. Bali har fantastiske strender, nydelig natur og en religiøs kultur. Øya er kanskje liten, men inneholder flere muligheter når det gjelder forskjellige opplevelser. Her er det opplevelser for både store og små, eventyrlystne og de som ønsker å slappe av. Her har jeg tenkt å skrive litt om det forskjellige som er å gjøre på øya, og litt annen informasjon som kan være grei å få med seg når en skal reise til Bali. 

Transsport

Fly:

For å komme seg til Bali er du nødt til å ta fly, med mindre du allerede er i Indonesia og kan ta båt. En flytur fra Norge til Bali kommer oftest opp i 8000 kroner tur/retur. 

Taxi:

Taxi er heldigvis billig i Bali, og garantert letteste måten å komme seg fra sted til sted på. Det finnes flere forskjellige taxi selskaper, hvor Blue Bird (de lyseblå) er det tryggeste å reise med og bruker som regel alltid taxmeter. Bali taxi (litt mørkere blå) bruker også taxmeter, men har en tedens til å ta omveier for å tjene inn mest mulig penger. Ellers er det viktig å huske å spørre om taxisjåføren bruker taxmeter. Det er nemlig ikke alle som gjør det. En taxitur på under en time skal sjelden koste mer enn 150 rupiah! Buss:

Jeg så noen busser som kjørte rundt omkrig da jeg var i Bali, men disse kjenner jeg ikke til. Den eneste transsport måten vi brukte var taxi. 

Steder

Lovina:

Stedet er populært for backpackere, og er mye kjent for muligheten for å se delfiner, i tillegg til sine svarte strender med vulkansk sand.

Kuta:

Balis turist by, og er kjent for å være en del kaotisk. Byen er folksom og ekstremt trafikkert. Her finner du mange unge australiere som enten er på festeferie eller på surfeferie. Eller kanskje begge deler. Byen er dyrere enn de andre byene, men veldig billig å feste i. Stedet har også det kjente shoppingsenteret beachwalk, som har både kino, restauranter og flere butikker du kan handle klær og sko i.Sanur:

Noe roligere enn kaotiske Kuta. Strendene er spesielt populære. Dette er et sted for deg dersom du ønsker å ha en rolig ferie, men med kort avstand fra byen.

Pekutatan:

Nydeligt sted for deg som ønsker å komme tettere på lokalbefolkningen. Her er alt super billig, og de lokale er fantastiske. Stedet ligger 3 timer fra Kuta og er betydelig roligere og mindre trafikkert. 

Ubud:

Den rolige kunstbyen. Ubud er stedet for deg som er interessert i balinesiske kunstverk, eller rett og slett dersom du vil komme deg litt bort fra Kuta. Byen ligger omringet av grønne rismarker og vakre skoger. Dette er et sted som kan anbefales å bo i.

Strender

De mest populære strendene i Bali er Lovina Beach, Sanur og Kutdeta. Til tross for deres popularitet er de langt fra de flotteste. De garantert flotteste strendene finner du litt lengre borte fra all turismen, en del mer bort gjemt. Strender slik som Padang Padang, Nusa Dua, Dream land og Geger beach er de strendene som har krystall klart vann med sand mykere enn dyna di.

Dersom det er paradis du er ute etter, vil jeg anbefale deg å ta turen til en av Gili øyene. Her finner du virkelig et paradis!

Snorkling / dykking

Den beste snorklingen på Bali finner du langs korallrevene utenfor den rolige nordkysten. Oftest ligger korallrevene opptil flere 100 meter utenfor strandlinjen, som kan gjøre det enklere å heller ta dykkerlappen. Det finnes flere dykkemuligheter rundt om på Bali. Ute etter å se hai? Ta turen til Shark Point ved Blue Lagoon. Høres skipsvrak spennende ut? Tulamben har garantert det du er ute etter. Så må vi ikke glemme Amed, Blue Lagoon, Manta point og Menajang! Mulighetene er mange.

Uteliv

Når det gjelder uteliv så har Kuta alt. Langs hovedgaten Jalan Legian i Kuta finner du alt du skulle trenge til en god kveld på byen. Nattklubber, diskoteker, barer, restauranter, med happy hour som sent er over. Prøv ut nattklubbene Skybar og Bounty! Opplevelser du sent vil glemme.

Templer

Øya har tusenvis av templer, og du trenger ikke reise langt for å finne et. Øya har templer for de døde (pura desa), for de som enda ikke har blitt kremert (pura dalem), templer for klaner, familien, risavlingen og enda mer! Det er som regel ikke et problem å gå inn i templene. Bare husk å vis respekt! Ta av deg på føttene, og dekk til skuldre og knær med en sarong.

Tanah Lot:

Tanah lot er kanskje Balis mest fotograferte tempel, og du finner det på de fleste postkort. Tempelet står på en klippe omgitt av vann, og tar seg best ut på sene ettermiddager ved solnedgang. Her kan du også få en velsignelse av de lokale, eller få med deg en kulturell dans fra de lokale.

Goa Gajah - elefantgudens hule:

Hulen er laget til ære for hindu-guden Ganesh, og har opprinnelig vært oppført som et kloster i det 11. århundre.

 

Uluwatu:

På enden av en klippe finner du tempelet Uluwatu. Her har du også muligheten for å treffe på aper eller se kulturelle danser fra de lokale. Sørg for å få med deg solnedgangen, da den er magisk i Bali.

Sangeh - apetempelet:

I Ubud kan du finne den kjente apeskogen som er hjemmet til flere hundre apekatter. Men ikke bare apekatter finner du her, også flotte templer. Bare sørg for å holde litt avstand fra noen av apene, da de kan være litt aggressive.

Besakih:

Det helligste tempelet i Bali. Her finnes det tre hovedtempler som er dedikert til de hinduistiske treenighet gudene Shiva, Braham og Vishnu. For balinesere er det også sett på som en pilgrimsferd å dra til dette tempelet.

Serverdigheter

Kulturell dans: 

Det er virkelig imponerende å se de lokale danse i flotte kostymer. Alle danser har en historie bak seg som de med glede forteller turister. 

Bali zoo:

 Bali Zoo er Balis mest kjente dyrehager. Her kan du holde fugler, øgler, se hvite tigrer eller rett og slett ri på elefanter. 

Monkey forest:

Et sted alle burde besøke når en først er i Bali. Stedet har flere hundre apekatter, templer, øgler og til og med hjorter. Kjøp deg en banan så kanskje hopper apekattene på skulderen din.

Gunung Batur - vulkan:

Gunung Batur er en av Balis letteste vulkaner å bestige. Oppstigningen burde skje om morgenen før soloppgang, for å se soloppgangen på toppen, samtidig så du har en mye bedre temperatur under oppstigningen.

Slange smaking:

I Bali har de flere slangefarmer hvor du kan se en slange bli drept, bli stekt og bli servert til deg som et måltid. Du kan også smake slangeblodet dersom du skulle føle for det. Tegalalang - rismark:

Bali er mye kjent for sine flotte rismarker, og det med god grunn da synet er nydelig. Rismarken Tegalalang ligger i utkanten av rolige Ubud og er åpen for besøkende. Dessverre må du ofte betale en liten avgift hvor enn du går på landskapet.

Kopi Luwak coffee:

Verdens mest eksklusive kaffe blir produsert i Indonesia, og med det sier det seg jo nesten selv at du er nødt til å prøve den. Kaffen er også kjent som en av verdens dyreste kaffer, men heldigvis er den mye billigere i Indonesia. Kaffen har en spesiell måte å bli produsert på, som du kan høre mer om på kaffeplantasjen kun 5 minutter unna Tegalalang.

Naturopplevelser:

Mountainbike, kajakk, rafting, sykkeltyrer, ATV, trekking. Alt er mulig for en som er eventyrlysten. Sykle gjennom landsbyer, kjør ATV gjennom rismarker, jobbe med kyr på en gård eller rafte ned elvene i Ubud.

Overnatting

Overnattingen i Bali er oftest billig dersom du sjekker inn på et hotell. Derimot hvis du er flere folk vil jeg anbefale deg å heller leie en villa å bo i! Mye mer lukseriøst. Du kan finne mange flotte villaer på airbnb.com. Prisen ligger rundt 1000 kroner + for en natt dersom du skal ha de mest eksklusive. Du kan såklart også finne langt billigere villaer. 

Det nøyer seg somregel å heller finne noe litt mer lukseriøst. Det er nemlig fort gjort å booke seg inn på et rom fylt i maur eller kakelakker når man er i Bali.

Mat

Spisesteder:

Bali har mange gode spisesteder. Noen er bedre enn andre og det har kun vært de bedre stedene vi har vendt tilbake til. På et billig sted vil du kunne spise en 3 retters middag for 100 kroner. Lokal øl (Bintang) koster 20 kroner.

De fleste stedene ligger i Seminyak Square, etter som det var der vi bodde de 3 månedene jeg var i Bali. Noen gode lunsjsteder er slik som: 

Food Folks: 

Food folks har den beste pasta pestoen jeg noen gang har smakt! Hele stedet er også veldig sjarmerende og har en fin og rolig atmosfære. Bare se på de kule glassene vi fikk. Dessverre ligger det en taxi tur unna Kuta og Seminyak, men det er ikke snakk om mer enn 10 minutter. 

The Libary:

Maten her imponerte ikke meg noe særlig, men alle de andre syntes maten var kjempe god. Porsjonene er små og metter ikke noe særlig. Smoothien var veldig god da! Stedet ligger i Seminyak square. Groccer and Grind:

Her har de veldig god mat, og vi vendte ofte tilbake hit! Spesielt Thai chicken curry ble min favoritt. Stedet ligger i Seminyak Square. 

Middagsstedene er flere, da vi prøvde svært mange plasser. Så jeg har valgt å bare ta for meg de stedene vi likte best. 

Anenda:

Stedet ligger i Seminyak square, og har ekstremt god mat! Spesielt falt vi alle for kyllingen deres i søt-sur saus. NAM! Dessverre har de ikke særlig god service, og er heller ikke de raskeste innenfor mat lagingen, så dersom du er ekstremt sulten eller har dårlig tid ville jeg ikke gått hit. Ta da heller å velg Ultimo som ligger rett over veien. 

Ultimo:

Her vendte jeg tilbake veldig ofte. Maten er billig, rask og ikke minst god. I tillegg får du gratis brød som forrett med hvitløkssmør. Virkelig bra dersom du er sulten. Ellers ble pizzaen min favoritt her, med sprø bunn og herlig smak. 


 
Beachwalk:

Dessverre usikker på hva denne resturanten heter, men den ligger på beachwalk i Kuta og gir deg en helt nydelig utsikt over stranda og solnedgangen. Maten smaker helt fantastisk, men tar noe lang tid å lage. Maten her er heller ikke den billigste, men det gjør de opp for med smaken. 

Det er også flere gode resturanter på Beachwalk, så uansett hvor du spiser så smaker maten godt! 

Bistrot:

En stor favoritt. Stedet er elegant og har en slags gammel stil over seg. Maten er helt fantastisk, og noe du garantert må prøve er filet mingon! Dessverre er prisen litt stivere her enn andre steder, men du burde garantert ta deg en kveld her å spise. 

Mormors hus:

Åå, glede for alle som har vært litt for lenge borte fra Norge. Dette stedet har de beste kjøttbollene jeg noen side har smakt! I tillegg har de også annen norsk mat slik som pølse retter og gryteretter. Prisene er gode, men det tok over 1 time for oss å få maten vår. 

Normer

I Bali er de ikke så kresne på hva du har på deg når du går rundt i byene. Særlig når det gjelder Kuta. Du kan gjerne vise mer respekt når du drar utenfor Kuta ved å dekke til knær og skuldre.

Du er nødt til å ta av deg på beina og dekke skuldre og knær dersom du skal inn i et tempel. 

Det er uhøffelig å ta på hodet til en balineser. 

Ikke bruk pekefingeren til å peke på personer eller ting. Du kan i såfall bruke hele hånda. 

Ikke pek føttene dine i retningen av en balineser, blir ansett som uhøffelig. 

Prøv å unngå å velte eller tråkke på offringskurvene som ligger rundt i gatene. Det er ikke krise, men blir sett på som uhøffelig og vil gi ulykke. 

Praktisk informasjon

Visum:

Du trenger visum for å oppholde deg i Bali. Enten kan du søke om visum ved den indonesiske ambassaden i Oslo, eller så kan du få et visum ved innreise til Bali som lar deg oppholde deg i Bali i 30 dager. 
Språk:
Bahasa Indonesisk er det offisielle språket, men det snakkes også balinesisk. De fleste er også godt kjent med engelsk, og du kan lett føre en samtale med dem. Kommer du lengre bort fra Kuta vil engelskkunnskapene være en del dårligere, spesielt hos de eldre. 

Valuta:

Her bruker de Indonesiske rupier (IDR) 100 NOK = 191 611 IDR.

Elektrisitet:

220 V / 230 V, 50 Hz. Adapter kreves. 

Vann og grønt:

Vann bør ikke drikkes fra springen, men tannpuss går greit. Grønnsakene er jeg også skeptisk til da vi flere ganger fikk insekter i maten vår. 

Klima:

I Bali er det varmt året rundt, og dagstemperaturen ligger på rundt 30 grader, mens kveldstidene 20-25. Fra November til Mars har Bali regntid, så forvent ekstremt masse regn dersom du drar dit på denne tiden. 
Severdigheter i Macau

Etter hele 3 måneder på tur var den siste dagen kommet, da vi skulle pakke sammen sakene våre og reise hjem igjen til Norge. Men før dette tok vi en tur til Macau, som er en dobbeltøy bare 65 km fra Hong Kong. Du kan lett dra på dagstur dit, ved å ta båt fra Hong Kong og over til Macau. Turen tar ikke mer enn 1 time med den hurtigbåten vi tok, og kostet oss 350 kroner tur/retur per person. Bare husk å ta med deg passet ditt dersom du skal hit! Det klarte nemlig jeg og Tormod å glemme å måtte derfor dra helt tilbake til hotellet for å hente det. Typisk vår flaks. 

Til tross for det korte oppholdet i Macau fikk vi hvertfall sett litt av hvert. Byen er ikke særlig stor, så du klarer fint å gå fra sted til sted. Hvis ikke koster ikke buss noe særlig, og har lett leselige ruter. 

1. Senado Square

Dette stedet vil du ikke gå glipp av. Bygningene er helt fantastiske og tar deg med til et helt annet land enn Kina. Minner deg nok mer om Portugal, noe som er forståelig etter som Macau tidligere var under portugisik styre. Her finner du også den flotte kirka St. Dominics church. St. Dominics church

2. Ruinene av kirken til St Paul

Ruinene var virkelig flott å se på, til tross for at det bare var en vegg som stod igjen. Dessverre var det en hel del turister her, som egentlig ble for masse for min smak. Til høyre for ruinene kan du også finne en slags borg eller festning som du kan gå å besøke. Her har du også veldig god utsikt over store deler av Macau. 

Utsikten fra toppen av festningen. 


3. Macau tower

På sine 338 meter over bakken er Macau tower et glimrende sted for å se fantastisk utsikt, i tillegg til å hoppe i strikk dersom du skulle ønske det! Strikkhoppingen skjer i fra byggningen og koster 3000 kroner, noe som dessverre var litt for mye for meg og Tormod. Var stilig å se alle de modige folkene som hoppet utenfor da. 

4. Dra på casino hopping

Macau er også kjent som Kinas Las Vegas, og det med god grunn! Fy for noen flotte casinoer de hadde her. Spesielt stillig var det å se dem lyse opp på kvelden i alle slags farger. 

Casino Lisboa

H

Casino Grand emperor

Grand Lisboa

5. Dra til Taipa

Taipa er en øy som hører til Macau. Her finner du flotte templer, fargerike hus og flere bygninger med portugisik stil. 

6. Besøk templene

Det er flere tradisjonelle templer å besøke i Macau. De mest kjente er Na Tcha tempelet og Ah Ma tempelet. 

7. Gå deg vill i gatene

Du vet nemlig aldri hva som plutselig dukker opp rundt neste sving. Det kan være hus, kirker, templer, ruiner, skyskrapere eller casinoer! Det kan være portugisik, kinesisk eller amerikansk inspirerte bygninger. Macau er heller ikke så veldig stort, og det er derfor enkelt å komme seg tilbake på rett spor igjen.

Vil sterkt anbefale deg å dra til Macau dersom du er i Hong Kong og har en hel dag til gode. Det er lett å dra hit, og du opplever noe helt annet enn det du gjør i Hong Kong. 

 

 

Hong Kong Central

Da var de fantastiske månedene snart over for denne gang. Vi har forlatt Bali og forflyttet oss videre til Hong Kong for et 5 dagers opphold. Allerede i morgen forlater vi også Hong Kong og setter snuten mot Norge igjen. Utrolig mange blandede følelser når det gjelder å reise hjem igjen, først og fremst skal det bli utrolig herlig å se nære og kjære igjen, samtidig så har jeg en innstilling om at vi skal tilbake til Bali og treffe alle de menneskene vi har blitt så glade i. Rart å tenke at vi kanskje aldri skal møtes igjen! 

Men nok sutring, og over til det innlegget skal handle om. Vi landet sent i Hong Kong lørdagen, og fikk derfor ikke sett noe særlig av det Hong Kong hadde å by på. Dag 2 derimot var det endelig på tide å se seg litt om. Hong Kong Island stod på planen vår, og vi håpet på å se så mye som mulig. Vi begynte med å komme oss til Hong Kong central (ta gjerne MTR, men taxi er også billig) Første stopp var Statue square, som ligger øst for metrostasjonen. Her finner du flotte fontener, monumenter, benker og en stor folkemengde. Er du heldig kan det også være at du treffer på noen dansende og syngende asiatere som underholder. Det gjorde vi, uheldigvis. 

Dersom du går litt nord over i byen vil du komme til Queens road. Her vil du finne to små gater som heter "Li Yuen street west og east" Disse gatene selger alt du kan tenke deg, til en rimelig pris. Alt fra sko, klær og juggel. Jeg falt som vanlig for juggelet. Vi endte opp med et helt spisepinne sett jo, med matchende duk og servietter til. Hehe, nå gjenstår det bare å lære å like sushi da. 

I gaten ved siden av vil du finne Pottinger street. Da vi var her var det dessverre veldig lite åpent etter som klokka var 12:00, men her selges i grunn alt av tekstil og håndarbeid. Går du over veien og til venstre finner du Stanley street, som er hver fotografs drømmegate. Uheldigvis for meg var ikke butikkene åpne her heller. For en uflaks! Følger du gatene lengre ned vil du omsider finne Lyndhurts street og Cochan street. I Lyndhurts finner du også masse butikker med antikviteter, samtidig som du finner flotte spa salonger. I Cochan street ligger de berømte rulletrappene som gjør Hong Kong så kjent. Disse var vi jo rett og slett nødt til å prøve ut! Planen var å videre ta seg til Hollywood Road og Soho, som rulletrappene med glede tar deg til. Smarte greier. Det er veldig lett å finne frem da alt i tillegg er skiltet. 

I Soho er det ikke særlig vanskelig å finne en resturant, etter som det er det Soho er kjent for. Etter en lunsj her tok vi turen videre med Hollywood road. Vi tok vestover mot Man Mo tempelet. Dette tempelet er fra 1847, og er et av de mest røykfylte plassene jeg noen gang har vært på. Det er røkelse over alt, i tillegg til at kinesere bruker røkelse når de ber. Men det var et flott tempel da. 

Rett over gata går det en liten trapp nedover mot noen boder. Her selges det alt fra juggel til antikviteter. Prisene her er ikke så veldig hyggelige dessverre, men noe kan du finne til rimelig pris. Hesten du kan se på bildet under kostet 188 tusen HK dollar, som tilsvarer rundt 187 tusen norske kroner. Helt utrolig! Etter denne vandringen var vi nesten hjemme ved hotellet vårt igjen. Vi ligger på Ramada hotel, som er ganske sentralt i grunn. Hotellet er utrolig fint, men minuset må være de stein harde sengene og putene. Skulle ikke tro at noen skulle klare å ligge behagelig på noe så hardt! Men vi skal ikke klage, vi har det veldig fint her i Hong Kong. 

 

6 attraksjoner i Ubud, Bali

Dersom du reiser til Bali så må du forsikre deg om at du besøker Ubud, om du ikke velger å bo her. Ubud er langt roligere, mindre traffikkert og med betydelig mindre turister. Her får du virkelig oppleve Bali på en helt annen måte en det du gjør i Kuta. Jeg besøkte Ubud to ganger, men skulle gjerne likt å se mer! Ubud ligger bare 1,5 timer fra Seminyak, og passer derfor ypperlig som både en halvdagstur, samtidig som en heldags. Under vårt besøk var vi innom flere serverdigheter, som jeg tenkte jeg skulle fortelle dere om. 

1. Goa Gajah. (Elephant cave)

Goa Gajah er et tempel som er litt annerledes enn de andre templene du ser i Bali. "Goa" betyr hule, mens "Gajah" betyr elefant, på indonesisk. Stedet er hellig, som betyr at skuldre og knær må være dekket. Et sjal vil bli utlånt når du ankommer tempelet, så du trenger derfor ikke kjøpe et på bodene ved parkeringsplassen. 

2. Tegalalang ricefields

Er noe du virkelig må få med deg når du er på reise i Bali, så er det risterrassene! En spesielt kjent en er Tegallallang som ligger i Ubud. Les mer HER. 


3. Kaffeplantasjen

Kaffeplantasjen ligger 1 minutt unna Tegalalang, og er derfor lett å gjøre begge deler samme dag. Her får du en kort innføring i hvordan den verdensberømte kaffien "Kopi Luwak coffe" blir laget. Les mer HER. 

4. Kunst markedet

Ubud er kjent for sin kunst, så hvorfor ikke ta turen til kunst markedet? Dette er et ganske normalt marked, hvor alt selges, men med en del mer kunsteriske ting, i forhold til klær og sko som du finner på andre markeder. Du kan også ta turen til en av de mange kunst museumene i området. Les mer HER. 

5. Ape tempelet

Her var jeg hele 2 ganger, og skulle gjerne dratt her enda en gang! Man får nemlig aldri nok av disse skapningene! I tillegg til apekatter kan du også finne øgler, rådyr og flere fugler her. Templene er også verdt å sjekke ut. Les mer HER. 5. Rafting

Det er to elver i Ubud hvor du kan rafte. Den ene er egentlig ganske kjedelig (den vi raftet ned), mens den andre er noe villere. Vet dessverre ikke navnene på noen av elvene så søk opp dette på forhånd dersom du skulle ønske å rafte mens du er i Bali. Mest sannsynlig vil det være gøyere å rafte i Norge. Andre serverdigheter i Ubud:

- Elefant safari

- Ubud palace

- Agung rai museum 

 

Nusa Lembongan

Hva er vel ikke bedre enn å øyhoppe litt mens du først er i Indonesia? Det er jo tross alt noe av det Indoesia er kjent for, nemlig de 17 500 øyene som danner dette flotte landet. Vi hadde i grunn tidligere planlagt en tur til Gili Trawangan, men de planene måtte endres da Tormod plutselig havnet inn på sykehuset med diagnosen dengue-feber. Utrolig trist, samtidig som vi egentlig bare er glad for at han er frisk og klar til å ta de siste eksamene. Men vi fikk da sjansen til å besøke en annen øy, som helt sikkert er minst like bra! Øya Nusa Lembongan ligger 1 time og 30 minutter unna Bali med båt, og er en veldig liten, men nydelig øy. Her kommer du dypt inn på lokalbefolkningen, og vil møte mange vennlige ansikter dersom du skulle ta deg en landsby vandring. Engelsk kunskapenne er noe dårligere her enn i Bali, særlig hos de eldre, så du kan risikere å måtte bruke en del kroppsspråk dersom du vil prøve å kommunisere med dem. Men det er vel verdt det.

Det første vi gjorde da vi ankom øya var å dra på en landsbyvandring. Vi ble transsportert i noen tvilsomme biler frem til eiendommen vi skulle besøke. Her skulle vi besøke en gammel underjordisk hule, som en 78 år gammel mann gravde ut med bare hendene for mange år siden. Mannen skulle bruke denne hulen som sitt eget hjem, og endte opp med å bo her i hele 8 år før han til slutt døde. Imponerende saker må jeg si! Tenk deg å grave ut noe slik med hendene dine som 78 åring?! Jeg ble jo anpusten av å bare bevege meg der inne, så sprekere mann skal du nok lete lenge etter. Etter en kort hule omvisning satte vi oss på vårt fantastiske transsportmiddel og kjørte videre ned mot havet. Der skulle vi besøke en liten landsby som levde av å dyrke sjøgress! Denne dyrkingen går ut på at de først høster inn sjøgress, lar dem tørke i en periode, for så å feste dem i en trå ute i havet å la dem vokse der. Etter en stund samler de inn sjøgresset, som da vil ha vokst seg dobbelt så stort. Dette fikk vi bare en kort inføring om før guiden vår tok oss videre ned til en utsiktsplass, hvor vi hadde den flotte utsikten over havet! Her var det også noen boder som virkelig slo ann hos de fleste av oss. Her ble vi jentene stående så lenge at guiden til slutt måtte stå og rope etter oss og true med at bilen snart kjørte fra oss. 

Det var lite som kunne overvinne denne flotte landsbyturen, men vi gjorde ett forsøk på å dra på snorkeltur alikevel. Dette var i midlertid ikke vellykket, da det faktisk var mer å se igjennom glasset på båten enn det var å se på selve dykker stedet. For det første var det alt for dypt der vi var, og for det første var det et veldig begrenset område. Nei, tror jeg foretrekker å dykke i stedet for å snorkle. 

Skulle gjerne foretrukket å hatt et døgn her på denne flotte øya, men slik ble det ikke. Hadde vært fantastisk å tatt seg en sykkeltur rundt på øya og bare beundret den til det fulle. 

- Trine

Dykking på shark point


Det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg og Tormod valgte å dra å dykke på søndag som var. Vi hadde begge satt oss ned på en resturang på lørdagen og begynte å småprate litt om morgendagen. Vi fant ut at vi begge ikke var noe særlig interessert i å dra på stranda for å se på volleyball, etter som vi begge var en del solbrent etter gårdagens båttur. Derfor begynte vi smått å prate litt om dykking, og slik ble det! Vi skyntet oss bort til en av bodene utenfor hotellet og spurte om de hadde noe ledig til Gili Tepekong, også kaldt "Shark Point". Og det hadde de! Allerede 08:00 dagen etter stod vi klare for å bli hentet og kjørt til Padang Bai, hvor vi skulle ta en 20 minutters båttur ut til Gili Tepekong hvor sjansen var 99% på å se en hai eller fler. (Beklager mor, glemte denne lille detaljen da jeg fortalte at jeg skulle dykke).

Allerede fra det første sekund vi hoppet uti havet var vi begge helt lamslått over hvor flott havlivet faktisk er. Nydelige koraller og fisker i alle former og farger. I dag var det rett og slett slik at vi så det ene etter det andre, det tok aldri slutt! Det første vi møtte på var en dragefisk som hadde funnet seg til rette inni en korall. Var ikke snakk om at den skulle flytte seg litt en gang! Dette ga oss derfor god tid til å ta mange bilder sammen med denne morsomme fisken. Og for de som lurer, ja den er giftig! 
Det er vel ingen hemmelighet at når vi velger et sted med navn "shark point" så håper vi jo på å se en hai. Dykkerinstruktøren vår tok oss med til en liten hule hvor han var rimelig sikker på at vi ville se noen haier. Og det gjorde vi! Her var det fylt av med små haier som bare lot seg rive frem og tilbake i den sterke undervannstrømmen. De virket ikke litt brydd en gang over at vi stoppet innom for å si hei. Haiene var ikke større enn en halvmeter, men mer tenkte vi ikke på det og fortsatte videre. 

Hurra, tenkte jeg! Da har vi i det minste fått sett noen haier da! Vel, det viste seg å ikke være den siste haien, for snaue 5 minutter senere stod vi ansikt til ansikt med en omtrentlig 2 meter lang og tynn hai! Jeg ble så overrasket og fasinert at jeg rett og slett glemte å være redd. Haien svømte bort til oss, stoppet 2 meter unna oss og la seg ned på bakken. Der stod den og bare så på oss og ga oss muligheten til å ta et par bilder. Ja mor, vi drøyde selfiebildene.

Jeg må ærlig innrømme at jeg var litt skuffet etter dykkingen i Tulamben. Jeg hadde en skilpadde der, rett foran meg, og fikk ikke et eneste brukbart bilde! Men på et så bra sted som shark point hvor alt kan skje, jo der fikk jeg endelig sjansen igjen! Plutselig får instruktøren vår øye på en skillpadde og tok oss med mot den. Jeg hadde gitt kameraet til dykkerinstruktøren, som var over gjennomsnittet ivrig etter å ta bilder og i tillegg veldig flink faktisk. Så han sørget for å nøye dokumentere meg og denne skilpadden, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd jeg. Men neste gang kan du gjerne se inn i kameraet mr.skilpadde. Tormod hadde også et mål med denne turen (utenom å se hai såklart) og det var å se en blekksprut. Heldigvis for han så vi ikke bare 1, men hele to blekkspruter! Og hvis du nå tenker en svær blekksprut med 8 tentakler, så må jeg nok skuffe deg litt. Det var noen små rare greier uten noe særlig med tentakler. Det er de mest merkelige vesnene jeg har møtt i hele mitt liv. 

Det er ikke bare fisker som fasinerer på havbunnen. Også svære koraller, skjell og steiner er å finne på havets bunn. Vår dykkerinstruktør fant et gigantisk skjell på lengde med armen min! Helt ekstremt. I tillegg fant han et skjell gjemt i en korall. Han begynte å skrape på det laget som lå ut på skjellet og vips var laget forflyttet seg inn i skjellet og vi hadde et helt nydelig, hvitt og skinnende skjell i hendene. Utrolig stilig!Ja, vi la det på plass igjen!

Mellom de to dykkene våre møtte vi også på noen glade delfiner som svømte rundt båten vår, og du kan tro jeg ble ivrig! Var rett før jeg hoppet uti i bare maske,
bare for å svømme med disse flotte dyrene. Dessverre var ikke dykkerinstruktøren vår helt med på samme ideen, og jeg innså fort at de ikke var her for å bli. Like fort som de dukket opp var de borte. Og der stod jeg på båten, veldig deprimert for å ha vært såååå nær!! Jaja, kan ikke være heldig på alle fronter dessverre, så bedre lykke neste gang. 

Du klarer å se en delfin finne dersom du studerer litt på bildet under. 

For de som lurer på om det er verdt å ta dykkerlappen. JA! Jeg vil ikke anbefale deg å bestille dykk uten lappen. For det første er det en stor tilvendingssak og kan rett og slett være farlig dersom du ikke har noe erfaring. Så ta dykkerlappen og utforsk havbunnen! Vi tok dykkerlappen gjennom AquaMarine her i Bali, som var super flinke og engasjerte instruktører. Vel verdt de 2 tusenlappene for 3 dagsturer, 5 dykk, lunsj og dykker sertifikat! 

Har du noen gang prøvd å dykke?

- Trine

Traditional marked Pekutatan

Da vi var på helgetur i Pekutatan, litt lengre nord for Seminyak, bestemte vi oss for å ta en liten tur rundt i landsbyen for å oppleve lokalbefolkningen enda litt mer. Vi tok derfor turen til et tradisjonelt marked, hvor de lokale kjøper mat og andre varer fra hverandre, til en veldig billig pris. For å være ærlig fikk jeg litt sjokk da jeg så stedet. Mine forventinger var skyhøye i forhold til hva som ventet oss. Her var det søppel, skittent, ekkelt og luktet helt forferdelig, noe som fikk meg til å tenke at disse menneskene selger tingene sine her daglig, i disse forferdelige forholdene. 

Det første som møtte oss var en balinesisk matvare selger. Da han oss turister begynte han å rope i all kraft å prøvde å dra oss til han. Første tanken som slo oss var "enda en til selger som prøver desperat å selge varene sine". Men vi ga han en sjanse og gikk nølende bort. Og neida, denne mannen her hadde ingen planer om å selge oss ting. Hans planer var å prate med oss for å lære seg engelsk! For en kontrast i forhold til Ubud og Kuta hvor selgerne bare vil selge varene sine. Denne mannen var utrolig snill og ba om hjelp til forskjellige ord slik at han skulle lære seg litt. Han fortalte om seg selv, hvor han fikk varene fra og litt om hva de forskjellige grønnsakene var. Da vi ble nyskjerrige og begynte å lure på hva de forskjellige grønnsakene var og smakte, tok han like gjerne å brakk av litt slik at vi kunne smake. På denne måten fikk vi lære litt om han selv og litt om grønnsaker, mens han fikk øve seg på å prate engelsk. Som takk ville vi kjøpe grønnsaker av han, og som takk fra hans side ville han gi oss dette gratis! Etter mye protestering måtte vi si oss tapt i denne saken, og tok med oss matvarene i baggene våre. De som har minst, er de som også gir mest. 

Haha, jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Med en gang du kommer ut av Kuta og Ubud blir lokalbefolkningen mye mer interessert i deg som turist. De stiller med glede opp til fotografering og vil heller bruke tiden til å prate med deg fremfor selge ting til deg. Fantastisk folkeslag! Den neste mannen vi møtte kunne ikke et ord engelsk, men gud så interessert han var i kameraet mitt! Han stilte med glede opp og poserte de rareste poseringer med verdens største smil om munnen. Til tross for dårlige omgivelser vil jeg anbefale å dra til en slik plass når du er i Bali. Du kommer mye tettere inn på lokalbefolkningen, og du er nesten garantert å være den eneste turisten her. Er virkelig verdt det å prøve å bli kjent med de lokale når du først er her. Et utrolig hyggelig folkeslag <3 

Penguin Island

Etter som hele gjengen savner Australia, tenkte jeg at jeg kunne mimre litt tilbake og legge ut noen bilder jeg tilfeldigvis kom over i dag. Jeg hadde jo helt glemt at jeg hadde tatt disse bildene, og ble utrolig glad da jeg fant dem igjen gjemt på et kamera! Jeg har enda ikke skrevet noe om da vi var på Penguin Island, mye fordi jeg ikke hadde så mye å si om øya. Den var svært liten, langt fra Perth med nesten 0 % sjanse for å se pingviner under øyas åpningstider (10-4). Med andre ord ville jeg nok heller valgt å dratt et annet sted i Perth. Til tross for dette var vi så heldige å se både pingviner, sjøløver og pelikaner! Ikke værst det heller da. Vi kan jo heller ikke klage på den fantastisk flotte naturen det var på den lille øya. 
Nei, den er ikke død, bare hviler seg i ett par dager før den svømmer ut igjen. Det er et utrolig merkelig vesen, men gud så skjønn også da!For å komme seg hit må du ta båt fra Rockingham, som ligger rett under 1 time unna Perth sentrum. Denne båtturen tar 1 minutt, og koster ikke mange AUD. Her kan du være med på både båtturer og pingvin mating til de 10 pingvinene de har i fangenskap. De er nemlig alle skadet eller født i fangenskap og er ikke egnet til å dra ut igjen. 

 

- Trine

One night in paradise

Hvis dette ikke er paradis, så vet ikke jeg! Gud for en flott plass. Vi var så heldige å få sponset en natt på Hotel Puri Dajuma cottages av Bali Children foundation. Så etter en velykket tur til barnehjemmet ble vi kjørt hit. I hele 24 timer kunne vi gjøre nøyaktig hva vi ville her. Jeg og Aida valgte så klart å gå ned til bassenget å bare nyte utsikten over den flotte stranda, og her klarte vi jo såklart å sovne begge to. Det er ikke bare bare å stå opp klokken 6 om morgenen å dra ut på en 3 timers kjøretur. Da vi omsider våknet hadde sola allerede begynt å gå ned. Vi gikk inn, hentet kamera og gjorde oss klar for å ta litt bilder av stedet. Kan jo ikke gå glipp av solnedgangen! Heldigvis for oss lå hotellet helt nede ved stranda, så vi hadde bare knappe 20 meter å gå før vi stod med føttene i vannet. Etter et par hundre bilder kunne vi endelig sette oss i resturangen for å spise middag. Dette må være det eneste minuset ved hotellet, nemlig en smule dårlig mat. Har smakt mye bedre kan du si. Men frokosten da, som var inkludert i rommet, den var i det minste god. Hotellet hadde de mest fantastiske sengene og putene jeg bare kunne drømme om, i tillegg til himmelseng! Jeg sovnet som en stein da vi omsider la oss for å såve. Veldig ulikt fra sengene vi har på hotellet i Seminyak kan du si. Planen for neste morgen var egentlig å dra på Rice farm tour, men ettersom vi var litt for sent ute med å booke fikk vi ikke sjansen til det. Derfor valgte vi heller å ta en gratis 4WD inn for å se oss litt om i landsbyen. Vi fikk en sjåfør som bodde i landsbyen og fikk derfor en liten privat tur. Vi var til og med så heldige at vi fikk besøke hjemmet hans og tempelet ved strandkanten. Hjemmet hans var i grunn veldig fint, og hagen var større enn eiendommen vi har hjemme i Norge! Her hadde han alle slags trær, alt fra mango, banan, avokado til masse balinesiske frukter. Heldige som vi var fikk vi til og med smake på noen av fruktene! Hotellet har også en rekke flere fantastiske utflykter du kan melde deg på, slik som vulkantur, tur til varmekilder, sykkelturer og trekkingturer. Bare husk å bestille i god tid i forveien! Hotellet ligger litt uti jungelen i Pekutatan som er perfekt for deg som ønsker fred og ro mens du er her i Bali. Du kan bestille HER.

- Trine

Perth reiseguide

Vi fikk dessverre ikke et veldig langt opphold i Perth, siden vi bare hadde fri fra skolen i en uke. Vi fikk nå i det minste besøkt en del plasser, til tross for at jeg gjerne skulle ha sett enda litt til. Dessverre er det veldig dyrt i Australia, noe som gjør det vanskelig for oss fattige studenter å oppleve mest mulig på kortest mulig tid. Tror vi svidde av hele budsjettet vårt på å ta taxi frem og tilbake fra der vi bodde. Til tross for dette fikk vi i det minste sett og opplevd en del ting og har et par erfaringer jeg kan dele med dere. 

 

Transsport

Fly:

Fly i Australia er generelt veldig dyrt! Du må nok regne med 10.000 kroner tur/retur til Australia fra Norge. Også innenlands flyvninger er dyre dessverre, som gjør det å reise de store avstandene rundt i Australia en smule dyrere enn forventet. Jetstar Asia og TigerAir har somregel billige flybilletter, så verdt å sjekke ut der. 


Taxi:

Taxi i Australia er DYRT og ligger rundt norske priser! Det anbefales virkelig ikke dersom du absolutt ikke må. Til tross for dette kommer du deg mye fortere frem til dit du skal, og alle taxisjåførene her er veldig hyggelige og pålitelige.

Buss:

Busstranssporten er gratis i Perth sentrum. Hvis du derimot skal ut av Perth sentrum er du nødt til å betale en liten sum. Tror det meste vi betalte var 3 AUD for en tur, noe som virkelig ikke er så ille. Strekningene er dessverre lange, og bussrutene korte. Det vil si at du mest sannsynlig må bytte mellom buss og tog et par ganger på veien. Vi tenkte å regne litt på det da vi reiste frem til Pinguin Island med taxi, og tilbake med buss.

Taxi: 40 AUD per person. 
Buss og tog: 9 AUD per person.   

Med andre ord, mye billigere med buss og tog. Men! Mens taxien tok oss fra A til B måtte vi skifte buss hele 3 ganger i tillegg til å hoppe på ett tog. Dette tok dobbelt så lang tid dessverre, som gjør at mye av dagen din går tapt.

Husk å ta med ditt studentbevis! Det gjør bussturen mye billigere

Det er også mulighet for å ta Hop on Hop off bussen her i Perth. Turen koster 22 AUD for studenter. Denne bussen tar deg med til de mest interessange delene av byen. Du kan lese mer om turen HER.

Tog: 

I Perth kjøper du tobillett i automater før du går inn i togstasjonen. Her avhenger betalingen etter soner. Vi fikk aldri helt orden på disse sonene men opplevde flere ganger at australerne var veldig behjelpelige, så er null problem å spørre dem om hjelp dersom du lurer. Ellers finnes det flere tog som går til forskjellige destinasjoner. Du ser kart på togstasjonen og det er veldig lett leselig. Hver rute er merket med tall, som også står på togene. Regn også med en del togskifte dersom du skal reise en del og over lengre strekninger. 

Husk å ta med ditt studentbevis! Det gjør togturen mye billigere

 

Attraksjoner:

Dra til stranda:

Perth har utrolig flotte og hvite strender med turkis blått hav. Virkelig verdt å ta turen hit å bare slappe av en dag eller to. Strender slik som Cottesloe beach, Swanbourne beach(nudiststrand), Scarborough beach(surfestrand), Trigg beach(enda en surfestrand) og City beach er fine strender å besøke. 

Selv var vi på Sorrento Beach, og det var så fint her! Sorrento Beach ligger 20 minutter nord for Perth sentrum. 

Casino:

Vi hadde i grunn ingen planer om å besøke casinoet, men ettersom "Hop on hop off" bussen stopper her tok vi like så greit sjansen og hoppet av. Vi var i grunn klar over at vi muligens trengte pass for å komme oss inn, men vi tenkte vi skulle prøve lykken. Jostein og Tormod var heldige, og spaserte rett inn, mens vi jenter derimot ikke var like heldige. Vi ble spurt om ID, og ettersom vi har norsk ID og ikke hadde med oss pass, ble vi stående å vente på at sjefen skulle komme å sjekke oss ut. Etter litt spørsmål og svar fikk vi da til slutt gå inn. Wow, så stort det var! Her kan jeg se for meg at mange kaster bort mye penger, ettersom det var en god del folk her så tidlig som 2 på dagen. 

Ps! Overtall av eldre mennesker her. 

Caversham Wildlife park: 

Caversham Wildlife park er stedet å dra til dersom du vil være 100 % sikker på å se kenguru. Dessverre er ikke dette i det fri, men sjansen for å se et par på veien bort er stor! Parken har også en stor del andre australske dyr, så her får du virkelig lært litt mer om Australias dyreliv. 

Du kan lese mer om vår tur HER.  Dersom du også lurer på steder for å se kenguruer i det fri, så er det bare å ta seg en titt innom linken. 

Kings Park: 

Kings park er en flott og stor park som har masse å tilby. Det er blant annet en helt fantastisk utsikt over Perth sentrum, stort fugleliv, eucalyptus trær og mye flott natur. En flott plass å bare slappe av å ta seg en piknikk. 

Shopping:

High street: 

High street ligger i hjertet av Perth sentrum og består av to lange gater som er fylt av butikker. Her finner du for det meste middel dyre til dyre butikker, men også noen få billig butikker. Uansett verdt turen dersom du er ute etter litt shopping. 

Outlet shopping: 

En liten busstur unna High street finner du et Outlet shoppingsenter. Her finner du mye billige klær, sko, ja alt du i grunn trenger. 

Dagsturer:

Fremantle: 

Fremantle ligger ligger 1 tima unna Perth sentrum med tog, og egner seg derfor godt som dagstur. Her har du mye du kan gjøre, slik som; gå på markedet, gå i parken, sjekke ut de gode resturangene og ta turen til Fremantle prison for å få litt historie. 

Rottnest Island: 

Rottnest Island var definitivt det beste med hele Australia turen! Her har de fantastisk natur med skog, sand, tyrkisk hav, rosa innsjøer og mye mer. I tillegg er dette også hjemmet til verdens gladeste dyr, nemlig Quokka! Burde definitivt oppleves. 

Jeg vil anbefale dere å overnatte her en natt da den siste ferja tilbake går kl 16:00. Du ville nok ønske at du valgte å bli her lengre enn kun et par timer. Du kan lese om turen vår HER. 


Pinguin Island: 

Jeg hadde hørt at her kunne vi se pingviner i det fri, og gledet meg derfor en del til det. Og det kan du forsåvidt også, men sjansen for at du gjør det er nesten lik 0. Pingvinene drar nemlig ut i havet tidlig om morgenen og hjem igjen etter at øya er stengt for turister. Vi fikk derfor ikke sett en eneste pingvin uten om de som var skadet og derfor i fangenskap. Ellers fikk vi sett pelikaner, sjøløver og til og meg delfin! Vi var heldige. Ellers er øya liten og et stykke unna Perth sentrum. 

Overnatting:

Vi bestilte villa gjennom airbnb.com, men ettersom det ikke var særlig vellykket ble det heller panisk løping gjennom Perth sentrum på jakt etter rom. Perth er ikke noe særlig backpacker vennlig, så jeg vil derfor anbefale deg å bestille overnatting på forhånd. Alle hotellrommene lå rundt 500 kroner og høyere for en natt, som kan resultere i å bli en del dyrt i lengden. Kan derfor anbefale deg å heller leie en leilighet dersom dere er mange som reiser hit. Benytt gjerne airbnb.com eller booking.com som er både en enkele og troverdige sider. Mat:

Dersom du skal ut å spise i Perth må du forvente norske priser. Jeg vil derfor anbefale deg å heller handle inn noe og så tilbrede det selv dersom du har tid og mulighet. Pannekakene på bildet under kom på hele 90 kroner! Ikke en billig frokost må jeg si. 

Ellers kan vi ikke annet enn å skryte av maten vi spiste her i Perth. Alt smakte veldig veldig godt! 


Litt praktisk informasjon:

Visum: 

Du trenger visum for å oppholde deg i Australia. Og ja, det er gratis! Mange bommer faktisk på dette og betaler opp til 500 kr i visum. Disse kan du imidlertid spare ved å søke Evisitor visa. Gå inn på denne LINKEN og bla ned til der det står Evisitor. 

Valuta:

I Australia bruker de australske dollar. Den australske dollaren ligger i dag på rundt 6 norske kroner. 

Vann og grønt:

Er det et sted det faktisk føles litt trygt å spise grønnsaker og slik så er det i Australia. Vann kan også drikkes fra springen. Har du noen gang vært i Perth? 

- Trine


Bali children foundation

Advarsel: Langt innlegg med maange bilder. 

Denne helga var vi så heldige å få lov å bli med på tur med "Bali children foundation". Jeg, Aida, Kjetil og Sverrir ble valgt ut av Gostudy til å dra på sponset tur til Pekutatan å besøke et av barnehjemmene Gostudy donerer penger til. Her traff vi våre samarbeidspartnere "Bali children foundation" som skulle lage en liten dokumentar om barnehjemmet. Det var virkelig en utrolig flott tur! Helt uvirkelig å få se med egne øyner hvordan Gostudy har klart å forandre livet til barn som har så lite. Hvert år samler Gostudy, sammen med Bali children foundation, inn milioner av kroner til barnehjem her i Bali. Disse pengene brukes på å gi barna en utdanning, et hjem, vann, mat og trygghet til seg selv og familien. Uten disse pengene hadde mest sannsynlig enda flere barn bodd på barnehjemmet, ettersom familien ikke har så mye penger. Bali children foundation's mål er at flest mulig barn skal få bo hjemme hos sin egen familie, og få støtte til utdanning slik at disse barna kan gi videre støtte til familien sin. Hvor utrolig flott er ikke det?


Bilde tatt fra Bali children foundations facebookside. 

Vi ble først tatt med på en runde rundt på barnehjemmet, hvor de viste oss alt Gostudy hadde bidratt med. Før Gostudy og Bali childrens foundation ble involvert med barnehjemmet hadde de hverken innlagt vann eller elektrisitet. Nå har de begge deler, i tillegg ekstra land, lærere, basketballbane, mat og undervisning, alt sponset av Gostudy og Bali children foundation. Vi fikk se alt fra områder til byggninger til møbler som Gostudy har betalt for. Dette var en utrolig opplevelse og jeg hadde aldri trodd at oss norske studenter kan bringe så mye lykke til små barn her i Bali.

Vi ble tatt med inn i to forskjellige undervisningstimer, hvor det ble undervist i dataprogrammer og engelsk. Programmer slik som excell, word og powerpoint er nyttige program for de Balinesiske barna dersom de vil ha en god jobb i fremtiden. Samtidig kommer du dessverre ikke særlig langt uten noen engelsk kunnskaper. Barna var kjempe entusiastiske når det gjaldt å lære, så da læreren spurte om hvem som ville opp å skrive på tavla rakk alle opp hånda og nærmest spurtet opp til tavla. Slik er det ikke i Norge hvertfall. Datamaskinene var sponset av Bali children foundation's samarbeidspartnere, mens møblene hadde Gostudy kjøpt inn. 

Etter en liten turvisning, to undervisningstimer og en halvtime foran kamera var det på tide med lunsj. Her i Bali er barna og ungdommene veldig ivrige etter å vise frem hva de kan og vi fikk derfor show gjennom hele lunsjen. Det var dans, musikk og sang med preg av balinesisk kultur. Dansene deres består av elegante små bevegelser med hender og føtter, noe som i grunn ser veldig enkelt ut tenkte jeg. Det var til danserinnen kom bort å spurte om jeg ville være med å danse! Har aldri følt meg så lite rytmisk før må jeg si. Heldigvis ble flere plukket med opp på scenen, så da kunne vi alle le litt av hverandre. 

Etter et vellykket besøk hos barnehjemmet var det på tide å ta turen til landsbyen. Her skulle vi besøke en gutt som var knyttet til dette barnehjemmet, som derfor får utdanningen sponset gjennom Bali children foundation. Det første vi ble møtt av var en gjeng på tre små barn som hadde funnet seg en sykkel de lekte med. Der satt alle tre oppå sykkelen og lo som om de aldri hadde hatt det så gøy i hele sitt liv. Jeg ble rett å slett glad av å høre på der de misslykkende prøvde å sykle på denne sykkelen. Da de så oss hoppet de av sykkelen så fort de kunne og kom springende mot oss mens de lo enda høyere. Haha, jeg smeltet helt! 

Det var i dette huset familien bodde. Her driver de en liten dagligvare butikk hvor de lokale i landsbyen kommer å handler for en lav pris. Butikken var relativt full, og de hadde ingen kunder for øyeblikket. Bali children foundation har en fast tradisjon at hver gang de besøker denne familien så kjøper de alt de har i butikken, betalter det dobbelte, og gir maten til barna på skolen eller barnehjemmet. Noe så fantastisk! Til sammen ble prisen på 300 norske kroner!!  

Mens de drev å puttet varene oppi poser ble jeg plutselig oppmerksom på at moren i huset stod å gråt. Først kunne jeg ikke helt forstå hvorfor hun gråt, hadde vi gjort noe galt?Men så innså jeg at det var gledes tårer! For denne kvinnen betydde 300 kroner så utrolig mye. Hun ville få råd til mat, nye varer til butikken, klær til barna og mer. Mannen hennes så på henne og smilte mens han svarte oss "happy tears". Tenk at disse 300 kronene kan forandre livet til en kvinne i Bali, mens for oss nordmenn betyr dette en ny t-skjorte vi sikkert bruker 5-6 ganger. Nei, denne kvinnens takknemlighet er noe jeg kommer til å huske lenge! 


Jeg skulle ønske at vi fikk være hos denne familien litt lenger og lært dem mer å kjenne, men vi hadde dessverre ikke tid da vi skulle besøke skolen som barna går på. Planen her var å overrekke de to posene med godterier til barna, og få være med i enda en engelsktime. Denne engelsktimen var for de litt eldre elevene, som derfor hadde litt bedre engelsk kunnskaper. Vi skulle derfor lære oss noen engelske verb i denne timen. Jeg for min del er absolutt ikke vandt med å være aktiv i timene, og det er derfor helt unormalt for meg å svare på alt læreren spør om. Her er det slik at når læreren sier "Er dere våkne" må alle rope i kor "ja", når læreren sier "vil dere lære om verb?" da roper alle "ja", og slik fortsetter det. Dersom elevene ikke svarer høyt nok fortsetter læreren frem til de gjør det. Så her er det ikke tid til å være morgentrøtt altså. 

Kan dere se for dere over 50 elever ankomme i bilen nedenfor? Har aldri vært så overrasket i hele mitt liv! Så jo farlig ut. Ungene skrek av glede, hoppet ut av bilen og spurtet bort til alle med kamera rundt halsen. Bali children foundation filmet i vei mens ungene jublet! Etterpå stilte de seg foran meg og poserte i all hast, og alle skulle være med på bildet. Uheldigvis kunne de veldig lite engelsk og hadde derfor lite mulighet for å kommunisere med dem. 

Så var hele turen vår over. Den gikk veldig raskt, men for en flott opplevelse! Vi storkoste oss hele gjengen til tross for at noen var en smule bakfulle. Neste stopp var Hotel Puri Dajuma cottages, som vi får skrive om senere en gang. Det var helt fantastisk å se at pengene vi donerer bort faktisk går til en god sak! Bali children foundation og Gostudy gjør en helt fantastisk jobb når det gjelder barnehjemmene her i Bali og jeg håper at dette fortsetter i mange år fremover! Uten Gostudy og Bali children foundation vet jeg helt ærlig ikke hvordan barnehjemmet hadde klart å overleve. Det koster 300 milioner ruper å holde det gående i året, noe som er ekstreme penger her i Bali. Heldigvis samler Gostudy inn dette beløpet hver år ettersom vi har auksjon en gang hvert semester. I år samlet vi inn 146 milioner rupier, og i fjor 177 milioner, som er nok til å drive barnehjemmet pluss enda litt til!

Besøk gjerne Bali children foundation sin facebook side HER. 

 

- Trine

"Every great story seems to begin with a snake"

- Nikolas cage

Historien om Adam og Eva hadde jo en slange med i bildet, men kan ikke si at denne historien blir like stor som deres akkurat. Vel, uansett; har dere noen gang sett "The beach" med Leonardo Dicaprio? Der drikkes det nemlig slangeblod på stranda, og siden har en hel del mennesker satt dette på sin "bucket list". Jeg må ærlig si at jeg ikke husket denne delen av filmen og satt det ikke på egen liste. Men da de Gostudy ansatte kom å spurte om vi ville være med på en resturant hvor du kunne se noen drepe slangene, steke dem, spise dem og til og med drikke blodet deres, jo da takket vi ja til tilbudet. Og da klarte slangeblod-smaking å snike seg med på lista. Om den skulle krysses ut eller ikke var jeg mer usikker på. 


Typisk vår flaks så kjørte selvfølgelig sjåføren vår til feil resturant. Vi kom derfor litt senere enn alle de andre, men fikk med oss det vi ville. De begynte med å drepe slangene vi skulle drikke blodet til. Vi samlet oss rundt vinduet for å se på selve hendelsen. Det de gjør er å holde hodet til slangen nede før de halshugger den. Jeg trodde jeg skulle klare å se på, men i det han skulle til å hugge måtte jeg gå bort å sette meg ned. Klarte ikke å se på den stakkars slangen bli halshugget, for så å se den leve etterpå. Huff nei!

Hele den halshuggingen gjorde det jo heller ikke lettere da vi fikk servert både slangeblod og slangekjøtt. Jeg hadde i grunn ikke intensjoner om å smake på blodet, men jeg, Marita og Ida H laget ett veddemål som gjorde at vi alle ble nærmest tvunget til å smake. Vi ble servert noen kopper og magesekker fra slangene. Vi fikk så se han kutte opp magesekkene og tømme blodet ned i koppene våre. Deilig. Første jenta til å smake var Ida H, som rakk den videre til meg etter hun selv hadde smakt. Da kunne jeg jo ikke nekte der jeg stod med koppen i hånda, og tok nølende en slurk. Og, jajo, smakte jo ikke godt akkurat, men smakte ikke så ille som jeg hadde trodd. Blodet var jo såklart blandet ut med ett eller annet som smakte litt som jegermeister? Både jeg, Marita og Ida smakte hvertfall på blodet!

Noen synes såklart at det smakte værre en andre. 

Deretter kom godsakene våre, kjøttet fra både pyton og kobra. Som du kan se hadde de mer mangel på kjøtt enn på bein, som gjorde at de ble litt ubehagelige å spise syntes nå jeg. Men det som gjorde kjøttet vanskelig å spise var nok hele slangedrepingen. Og det at du vet at det er en slange du spiser. Men de fleste likte slangene faktisk veldig godt! 

Så over til spørsmålet mange lurer på: Smaker slangene likt som kylling? 

- Vel, ja, men gjør ikke alt frityrstekt det da?Da kan jeg stryke "smakte slangeblod" av min bucket-liste hvertfall! 

Har du smakt slange eller drukket slangeblod?

- Trine

A night in Fremantle prison

Da var Australia turen ferdig for denne gang, og vi er tilbake i Bali for 5 nye uker. Kjenner allerede at vi savner Perth en del, men vi skal ikke klage. Her er alt mye billigere i forhold til i Perth, hvor vi svidde av hele budsjettet vårt! Her kan vi heldigvis ta taxi hvor vi skulle ønske uten å sitte med hjerte i halsen over de ekstreme prisene. Nei, vi har det fint her i Bali, og været ser endelig ut til å være på vår side. Kanskje regntida er over for denne gang?

Over til det innlegget skal handle om, nemlig kveldsturen vår til Fremantle prison. Vi ble anbefalt det av en taxi sjåfør og bestemte oss for å følge rådet hans. Kvart over 9 på kvelden stod vi klare i fengselet og ventet på at en av vaktene skulle hente oss. Vi hadde hørt at fengselet var hjemsøkt og var derfor litt ekstra spendte på hva denne turen ville innebære. Det var en litt skummel atmosfære over hele fengselet, noe som gjorde at vi gledet oss det lille ekstra til å ta denne turen. Klokka slo kvart over 9, vi ble hentet av vakten, tatt med inn i resepsjonen og ble utdelt torchen vår. Vi trodde jo at dette skulle være en ekte fakkel med ild og greier, men der ble vi dessverre skuffet. Dette var slettes ikke noen fakkel, men en liten lommelykt. Jaja, fikk i det minste beholde den som souvenir. Guiden vår var en utrolig morsom kar og var veldig energisk. Han slo stadig til med morsomheter rundt fengselet. Han fortalte oss steg for steg hva fangene måtte gjennom da de ankom stedet. De måtte sjekke inn, gi fra seg eiendeler og bli inspeksert. Da måtte de jo selvføglelig ta av seg alle klærna og sette seg på benken vi tilfeldigvis satt på. Den var heller ikke vasket i ettertid fortalte guiden vår, haha.

Fremantle prison ble først åpnet i 1855, og ble brukt til å ta i mot de fangene Storbritannia ikke hadde plass til i deres fengsler. Disse fangene skulle så brukes som arbeidskraft. Det første skipet med hele 75 fanger var uventet, og fengslene var fulle. Derfor ble fangene satt i gang med å bygge sitt eget fengsel som de selv skulle bo i. Fengselet ble ferdigstilt i 1859, og siden de var ferdige med å bygge sitt eget fengsel skulle de nå bygge veier og hus. Fengslet ble så brukt til å ta ta i mot domfelte fanger fra Storbritannia. På dagtid ble fangene brukt til å bygge veier og annet rundt om i Perth, mens på kveldstiden gikk de å la seg i cellene sine. Lokale langtidsdømte fanger ble også plassert i dette fengselet etter 1858, mens kvinner ble plassert her i 1887 på egen avdeling. 

På bildene over kan du se fengelskoridor "divisjon 1". Her ble de mildeste fangene plassert. Dagene deres gikk bare ut på å jobbe i 8 timer, mens resten av dagen satt de i cellene sine. Derfor fikk de veldig god tid til å tenke seg om. Her ble det begått veldig mange selvmord som resultat av all denne tenkinga. Da guiden vår hadde fortalt ferdig å skulle til å gå videre, hørte vi et høyt hyl over oss. Mot oss kom en dukke dalende i full fart. Du kan si vi skreik høyt hele gjengen da den traff nettinga i taket, noe som fikk vakten til å kose seg en smule ekstra.

 Dette stativet ble i fengselstida brukt som en måte å straffe fangene på dersom de var ulydige. De fikk armer og bein knyttet fast inntil treet og ble pisket på ryggen. De kunne få opp til 100 piskeslag som strengeste straff. Da var også legen til stedet for å sjekke at fangen ikke skulle dø under piskingen. Dersom fangen begynte å svime av, avbrøt de og førte han tilbake til cella for så å fullføre resten av piskeslagene om et par ukers tid. Vanlig var det å gi 20 piskeslag om gangen, som vil si at en fange med 100 piskeslag måtte vende tilbake hele 5 ganger å gjenta torturen. 

En annen type straff var å bli satt i total isolasjon inne på et veldig lite rom. Ingen lyd gikk ut eller inn i rommet, på grunn av så tykke vegger. Her kunne fangene også bli fratatt alt av sollys i opptil 24 timer, for så å kanskje bare få 1 time med litt luft, før mørkt igjen. Dette var et sted hvor fangene som regel ble helt gal, og prøvde å finne en måte å ta selvmord på. Her kom overraskelse nummer 2, da en mann hoppet ut av den ene cella. Igjen masse hyl og skrik. Mannen begynte å etterlikne en gal fange og nærmet seg meg og Ada-Mari mens han snakket. Da han kom bort til oss så han på Ada mens han skrek til, og det samme gjorde hun. Fantastisk morsomt. 


Den aller strengeste straffen var å bli hengt, som minst 43 mannfolk og 1 kvinne gikk igjennom. Marta Rendell, var den eneste kvinnen som ble hengt i 1909. Hun hadde drept sine egne barn ved hjelp av gift. Den siste fangen som ble hengt var seriemorderen Eric Edgar Cooke, i 1964.

Fra dagen de ble dømt til døden, ble fangene holdt for seg selv i cellene i "new division". De ble holdt nøye øye med da de ikke skulle prøve å ta livet av seg selv før hengingen. Hengingene var på mandagsmorgnene klokka 08:00. Fangene fikk først sitt siste måltid, fikk dusje og ta på seg nye klær før de 3 timer etterpå ble hengt. 

Bildet under viser rommet hvor de døde fangene ble lagt før de ble begravd. Dette rommet luktet ikke noe særlig godt kan du si. 
Resten av alle historiene dette fengselet har å fortelle kan du få høre selv, dersom du velger å dra dit en gang du er i Perth. Jeg kan jo ikke spolere alt. Fengselet har også dagturer i tillegg til natturer. Du har 5 forskjellige turer du kan velge mellom: 

Doing time ELLER great escape - 20$

Doing time OG great escape - 28$

Tunnels tour - 60$

Torchlight tour (den vi var på) - 26$

Alle turene - 100$

Merk at dette er voksen priser.

Torchlight tour går bare på onsdager og fredager og siste tur er klokka 21:15! 

Har du noen gang besøkt et nedlagt fengsel?

- Trine 

Happy Nyepi!

Da var endelig det balinesiske nyttåret kommet, også kaldt Nyepi. Dette er noen dager som feires i Bali med dukker laget av bambuss-skjelett, dekket med papir som blir dekorert i de verste farger. De blir kledd i forskjellige tøy, parykker, smykker og annet tilbehør. Tradisjonelt var dukkene laget mye enklere, men i dag har de spesialeffekter som lys og røyk blitt veldig populært. Disse dukkene blir kaldt Banjar(er) og blir laget av ungdomsgrupper her i Bali. Disse dukkene får utsende sitt av fra underverdenen som på balinesisk blir kalt Buta-kala, som er basert på Balis myter og sagn. De blir laget mange meter høye, noe som er veldig utfordrende når det gjelder å få dem til å stå oppreist.

 

Kvelden før Nyepi blir de fleste hovedgatene stengt, og det er tid for ogoh - ogoh, som er paraden som går gjennom gatene. Dette er en parade viser frem disse banjaene. Tradisjonelt sett var det bare banjaene som ble vist frem i gatene, men nå er det konkurranse om å ha den størte, skrekkligste og beste banjaen. Det er også musikk som følger banjaen, og det er viktig å spille så høyt en kan! Derfor er ofte togene fylt med små gutter som spiller på kjeler, lokk og alt annet som lager mye bråk! Dette er for å skremme vekk onde ånder og få dem til å forlate øya for Nyepi, the day og silence. Deretter skal dukkene bli krimert enten på stranden eller gravplassen, noe som ikke alltid skjer lengre. Det er ofte vi kan finne noen dukker stående igjen i gatene mange uker etterpå. 

Bali skal så være fri fra alle onde ånder som til vanlig befinner seg på øya. Fra klokka 6 om morgenen dagen etter må alle holde seg innendørs for å unngå at de onde åndene finner veien tilbake. Øya er derfor helt stille. Ingen er på jobb (utenom ansatte på hotel), ingen underholdning, ingen reising, ingen lyd eller lys og for noen; ingen mat eller snakking. Dette gjelder også oss turister. Vi må rett og slett holde oss innendørs på hotellet. Stranda, gatene, ja til og med flyplassen holdes stengt. Eneste som har lov å vandre rundt i gatene er noen politi kaldt "pecalang". Det kan være store konsekvenser å gå ut i gatene dagen i dag. Har hørt rykter om at dersom du går ut på gata så vil pecalangene komme å banke deg. Dette er for å banke alle de onde åndene ut av deg igjen. Eneste som er lov er dersom det skjer en nødsituasjon, slik som en kvinne som skal føde eller noen som må hastes inn på sykehuset. 

Dagen etterpå går slektninger sammen for å be om tilgivelse fra hverandre og for å gjøre religiøse ritualer sammen. 

På grunn av Nyepi har dagen i dag bare gått i å henge rundt bassenget. Vi kom hjem sent i går kveld og fikk derfor ikke med oss paraden uheldigvis, kun mørket som lå rundt i gata. Alle gatelys var slått av, gatene var tomme og butikkene stengt. De hotelansatte kom nettopp å slukket lyset vårt på hotelrommet, så da ligger vi her i mørket med hver vår pc på fanget som eneste lyskilde. Eneste lyd er vår egen pusting og gresshopperene som er utenfor hotellrommet. Har vært veldig gøy å ta del i denne tradisjonen, til tross for at vi gikk glipp av ogoh - ogoh paraden. Kan anbefale deg å få den med deg dersom du vil reise til Bali en gang. 


Da har det endelig blitt år 1937 her i Bali! Så happy Nyepi! 

Kilde: Go study. Bilder: Ada-Mari Haalen.

- Trine

Hop on hop off Perth

I Perth kan det være en smule vanskelig å komme seg rundt. Dette er fordi busstrekningene er veldig korte. Fra Rockingham måtte vi ta 2 buss og 1 tog for å komme oss til Sorrento. I gjengjeld går de ganske ofte så det blir lite venting ved bytte av buss. Det er også ganske mye billigere enn eventuelt taxi! For å kunne se Perth sentrum på best mulig måte bestemte vi oss for å få ta en Hop on hop off buss! Veldig effektivt å greit. Dessverre er den norske kronen veldig lav, og derfor ble denne billetten er smule dyr. Kostet omtrent 180 kroner per person for å ta denne bussen. I gjengjeld gjelder dette i 24 timer, og du kan hoppe på og av bussen så mye du vil disse timene. Bussen tar deg gjennom Perth sentrum, og på utsiden til Crown Casino, til Kings Garden og til shopping gatene. Med dette får du med deg det du trenger i Perth sentrum. 
Kan anbefale de som er i Perth, og har liten tid, til å ta denne bussen. På den måten får dere med dere byen på kort tid, får informasjon om stedet, og gå av der dere skulle ønske. Bussen går også plasser der bussene i Perth ikke går og du kan kjøpe billett på bussen. Tok også denne bussen i Cape Town i Sør Afrika, og følte kanskje at denne bussturen var hakket mer minnerik enn denne turen her, men men. Vi stor koste oss vi hvertfall. 

- Trine 

Rottnest Island - møte med verdens gladeste dyr

Var det en ting som stod høyt på lista over ting jeg måtte gjøre i Perth, så var det å dra til Rottnest Island. Etter et par søk på internett fant vi ut at ferja gikk jo rett nede i havna her, så vi hadde bare rundt om 900 meter å gå før vi stod med ferja foran oss. Hillarys harbour heter havna her i Sorrento, og tar omtrent 45 minutter ut til øya. En ferjebillett kostet oss 450kr begge veier, så med andre ord: ikke billig. Men vel verdt det! Vi var 6 stykker som valgte å dra; Ida V, Marita, Trine, Tormod, Jostein og Aida. Vi satte oss på ferja og gjorde oss klar for å endelig besøke denne flotte øya. Etter omtrent 10 minutt om bord begynte båten å gynge fælt. Dette endte med at 2 fra vårt reisefølge spydde sammen med en god del andre på båten. Jeg derimot satt der å følte meg ikke en gang uvell! Veldig rart med tanke på at jeg satt med spyposen i hendene under flyturen. 


Da vi endelig ankom øya så vi at så å si alle hadde med seg en sykkel de hadde leid. Mens vi gikk der på øya syklet alle fort forbi. Til slutt ble fristelsen for stor og vi endte opp med å leie hver vår sykkel. Dette koster 180 kroner på øya, og er like dyrt som å leie det samtidig som når du kjøper ferjebillett. Vil derfor heller anbefale deg å leie en på fastlandet i stedet for å bruke tiden din på øya. Men etter en halvtime var vi klar, og satte av gårde på sykkelen vår på let etter dyret som har gjort øya kjent, Quokka! Quokkas er nemlig grunnen til at øya fikk navnet Rottnest Island. En europeer fant denne rottelignende skapningen og valgte å kalle øya "rott" og nest" som i rotte reir på norsk. I det siste har det vært veldig populært å ta en selfie med disse dyrene, nemlig fordi de har en munn som er naturlig formet som et smil. Dette gjør det ekstra stas å ta bilde med dem.  


Veldig mye flott natur her må jeg si. Flotte strender, små koselige hus/hytter, litt skog og litt ødemark. Vi syklet til og med forbi en rosa innsjø! Dette viste jeg fantes i Australia, og hadde et ønske om å få se en, men viste ikke at de fantes her! Dermed kunne jeg stryke det av lista. Men hvor var Quokkaene? Det eneste målet mitt med denne turen! Desto lengre jeg syklet desto mer mistet jeg håpet. 

Trine: Det finnes ingen Quokkaer her! 

Tormod: Der e det ein!!!

Snakk om tilfeldihet! Vi syklet alle sammen i en stor fart bort til Tormod, steg av sykkelene og gikk bort for å se på denne skapningen. Det var veldig tydelig at denne Quoakkaen ikke var særlig menneskevandt og ikke likte vårt tilværestedelse. Vi tenkte å ikke plage den mer en nødvendig og måtte derfor legge quoakka selfie drømmen på hylla. Til tross for dette hadde jeg alikevel et lite håp om å kanskje få treffe en eller to til som kanskje ville være med på en selfie. 

Vi syklet videre på let etter enda flere Quokkaer. Vi kom til slutt til et lite kryss der vi kunne velge mellom 3 forskjellige veier å ta. Vi stod der å pratet et lite øyeblikk om hvor vi skulle sykle nå, ettersom det var 2 timer til vi måtte innlevere syklene. 

Trine: Mine Quokka instinker sier at vi skal sykle rett frem! 

Jostein: Ja, men da sykler vi rett frem. 

Og jammen hadde jeg rett! I enden av den veien traff vi ikke bare en eller to, men tre stykker! Vi syklet bort til dem, stilte oss litt på avstand for å ta bilde av dem. Da begynte de og gå mot oss, for å snuse på oss. Vi fikk til og med lov til å klappe dem! Dette var quokkaene jeg hadde letet etter hele dagen, så da var det bare å finne frem selfiesticken å fyre løs. Nyskjerrige som de var stilte de gjerne opp på bildene, selv om de beveget seg en god del. Det var derfor vanskelig å få et bra bilde der de smilte. Men vi tok ingen sjanser og tok derfor mange hundre bilder sammen med disse dyrene! I mens vi holdt på kom det hele 7 andre turister som også hadde lyst å ta et bilde med disse dyrene vi hadde kapret før dem. Disse ble stående å vente forgjeves da vi brukte oss alt for god tid sammen med dem, og nektet å gi dem fra oss. Det endte derfor opp med at de syklet videre. 


Ja, de ligger under et bord. 

Etter selfien over bestemte vi oss for at Quokkaen hadde fått nok for i dag. Vi valgte derfor å gå bort til utsiktspunktet å heller ta en selfie av oss selv og utsikten i bakgrunnen. Da dette var vel overstått hadde vi en missfornøyd Quokka mellom beina som ikke likte å bli utelukket fra bildet. Hahaha! Morsomme dyr. Vi valgte alikevel å si farvel til Quokkaen, det var bare 1 time igjen til vi skulle levere sykklene.  

Ikke misforstå, vi plaget ikke dyrene på noen måte. Da to av dem bestemte seg for å heller gå inn i skogen, lot vi dem med glede gå. Vi stanset ikke dyrene på noen måte eller holdt dem igjen. De virket heller ikke truet av oss og viste ingen tegn til å være hissige eller irriterte på oss.  Nei, for en utrolig gøy og fin dag. Vi hadde fantastisk utsikt, flott vær, varm tempratur og fikk selfie med en Quokka. Rottnest Island turen vår var rett og slett fantastisk og vi angrer ikke et sekund på hverken kjøp av ferjebillett eller sykkel. Verdt det alt sammen. Tenkte å gi dere litt informasjon om stedet. 

- Ferja går veldig sjeldent, så sjekk opp ferjetidene før du drar avgårde. Tider for Hillarys er: 

Avgang: 07:30, 10:00, 15:00

Hjem: 08:30, 14:00, 16:30. 

- Koster 450 kroner for begge veiene. Men med brosjyren "Hello Perth" kan du få rabatter. 

- Finnes tog på øya, men dette går bare inn til fyrtårnet og tilbake til sentrum. Anbefaler dere derfor å leie sykkel. 

- Å leie sykkel på øya koster 180 kroner. 

- Finnes ingen butikker innover øya, ha derfor med deg mat og vann dersom du skal på tur. - Trine

Caversham Wildlife parkDagen i går startet ganske brått, uten noen planer. Etterhvert som timene gikk fikk vi mer og mer panikk ettersom vi ikke hadde noen planer og ganske få dager her i Perth. Vi bestemte oss derfor å dra til Caversham Wildlife park, som er en park som inneholder både kenguruer, koalaer, emuer og alle mulig andre dyr som finnes i Australia. Parken ligger i Whiteman Park, som ligger ganske isolert fra alt annet. Det er derfor enklere å komme seg hit med enten taxi eller egen bil. Dersom du ønsker å ta offentlig transsport kan du ta toget fra Perth til Bassendean og videre ta buss nr 955 fra Bassendean til Whiteman park. Buss her er gratis, noe som er veldig praktisk! Inngangen kostet 25 australske dollar, som er omtrent 150 kr.

 


Vi begynte turen vår med litt fugletitting før vi tok turen til kenguru innhegningen. Her var det muligens 50 kenguruer og Wallabies liggende i skyggen og for å slappe av. Utrolig flotte og respektfulle dyr! Skulle ønske at mennesker var lite tolmodige og respektfulle, men der kan man dessverre ta feil til tider. Det stod to svære skilt før inngangen om at vi ikke skulle plage, løpe etter eller bære dyrene her inne, men etter bare et par minutter her inne hadde vi sett folk gjøre alt dette. Barn som løp etter kenguruene og hylte, andre som plaget dem og til og med ei voksen dame som løftet opp en liten redd kenguru unge. Dette vekket i midlertid sinnet i oss nordmenn der vi alle 9 ropte "NO" til den voksne damen. Hun lot som hun ikke hørte oss, slapp ungen og begynte å gå den andre veien. Nei, her skulle de virkelig hatt en vakt som kunne passe på de stakkars dyrene. 

Videre var det på tide å ta turen å møte koalaene! Disse skapningene er virkelig morsomme! For det første går de veldig rart, og for det andre sover de hele dagen og våkner bare for å spise. For noen late dyr! Vi fikk veldig streng beskjed om at vi ikke kunne røre eller klappe koalaene uten å sjekke med dyrepasserne først. De fleste av dem sov nemlig og hadde derfor en pause fra folkemengden. 

Parken tilbyr også et bredere dyreliv enn det vi skulle trodd at Australia hadde. Vi får derfor et større innblikk i hva som faktisk skjuler seg der ute i ødemarken, noe som er gøy å få se. De ansatte er også flinke til å informere om hvor dyrene er i fra i landet, og hva som er typisk dette dyret. 

Posetive sider

- Parken inneholder bare australske dyr.

- Kenguruene har et stort og flott område hvor de kan vandre fritt.

- Kenguruene har også et eget område hvor mennesker ikke er tillatt.

- Du kunne gå fritt rundt med kenguruene og mate og klappe dem.

- Har du dårlig tid i Perth og derfor ikke tid til å se dyrene i det fri kan dette være en fin løsning. 

- Dyrene fikk pauser fra menneskene.

- Dyrepaserne var ikke redde for å si nei når noen gjorde noe galt. 

- Familievennlig. 

 

Negative sider

- Dyrene er i fangenskap for vår underholdning, noe som er utrolig trist. 

- Burene til de fleste dyrene var ikke store nok.

- Mange respektløse mennesker som ikke følgte reglene rundt dyrene.

- Var ikke vakter i kenguru innhegningen som passet på at disse menneskene følgte reglene. 


Jeg er litt usikker på hva jeg syntes om opplevelsen. Ja, det var stilig å ta bildet med en kenguru. Ja, det var gøy å mate en. Ja, de hadde myk og fin pels. Men samtidig føltes alt veldig feil ettersom de ikke er fri, men tvunget til å være her som underholdning for oss turister. Jeg støtter vanligvis ikke slike ting og synes det er trist at det er slik. Jeg ønsker heller å dra å se dem i det fri! I tillegg er det mye mer spennende når du må ha øyene på stilk for å kanskje se en kenguru i det fjerne. Vil du se kenguru i det fri kan jeg anbefale deg å dra til: 

- Yanchep national park. 

- Swan valley - golf resortene. 

- Pinaroo Valley memorial park.  

Har du sett en kenguru, og i såfall hvor? 

- Trine

Sorrento beach

Welcome to paradise!

 

Det må jeg si, jeg hadde aldri forventet at området rundt hotelleilighetene våre skulle være så fantastisk! Man merker fort at vi har flyttet inn i et rikmannsstrøk. Husene er store og flotte, bilene er lukseriøse og rett over veien har vi en utrolig flott og hvit strand! Vi hadde ikke noe særlig høye forhåpninger til stedet, mye på grunn av villaen vi prøvde ut, men vi ble virkelig positivt overrasket! 

Det beste ved hele stranda var at det ikke var så utrolig mye folk! Vi hadde nesten hele stranda for oss selv, og stor koste oss med det. Det ble et par timer med soling på oss før vi omsider bestemte oss for at vi skulle gjøre oss klar for å dra til Caversham National park. Denne parken inneholder mange australske dyr, så de fleste av oss hadde et stort ønske om å ta turen ned hit.

Dette fikk bli et kort innlegg med et par bilder fra den flotte strandturen vi hadde i dag tidlig. Her er det nemlig natt, og planene for i morgen er å stå opp tidlig for å ta en ferje over til Rottnest Island!! Så vi får heller komme med et blogginnlegg eller to i morgen.

 

- Trine

Perth sentrum

Det går nesten ikke ann å beskrive hvor herlig det var å våkne ferdig uthvilt i den desidert beste senga jeg noen gang har sovet i. Kunne ligget der for alltid. Men det går jo ikke ann når vi bare har 6 netter her i Australia. Vi måtte derfor komme oss på en liten shopping runde før vi senere skulle ta turen videre nord for å sjekke inn på hotelleilighetene vi hadde bestilt ut resten av oppholdet.Vi startet dagen med frokost ute i Perth sentrum. Her ble det både pannekaker og stekt egg. Dette smakte utrolig godt! Litt forskjellig fra den norske smaken vel å merke, men vi skal ikke klage. Prisen derimot var ikke helt der vi hadde håpet. Pannekakene ble på nærmere 90 kr, noe som er ganske dyrt for oss fattige studenter som prøver å leve et billig liv i dyre Australia. Vi kan virkelig ikke klage på hvor godt og billig vi har det i Bali.  

Videre tok vi turen ut i Perth's shopping gater. Se for deg 6 shopping glade jenter (Ida V er bare glad i shopping hvis hun er med moren sin), og 2 stakkarslige gutter som ble diltende etter. Det var butikk etter butikk med klær, sko og sminke. Stakkars Tormod endte til slutt alene med 6 av, da Ida og Jostein gikk for å møte foreldrene til Ida. Tormod tok dermed saken i egne hender, gikk først i rekka og prøvde så mange klær han kunne! Han var med andre ord helt med på shoppingen!


Eller ikke. Da Ida og Jostein til slutt kom tilbake til oss hadde vi bare forflyttet oss omtrent 100 meter lengre bort i gata. (Stakkars Tormod) Vi bestemte oss nå for å finne oss noe mat og ringe til airbnb.com for å få pengene tilbake. De var veldig behjelpelige og fikset opp i alt for oss. Nå er endelig saken ferdig og vi venter å få pengene tilbake om 4-5 dager. Herlig! I tillegg fikk vi et gavekort på 600kr vi kunne bruke dersom vi skulle bestille på airbnb en annen gang. Med andre ord: god service! 

Hahaha. Gode, flotte Marita. Kan det noen gang bli kjedelig med deg på tur? Nei, det tror jeg ikke. Den jenta der kommer stadig med nye flauser og flotte kommentarer. Her har vi da enda en. Marita kjøpte veske til seg selv for aller første gang. (Er det mulig?) Hun hadde lenge lengtet etter noe nytt, da den hun fikk av moren sin ble ødelagt på byen. Hun følte seg så lettet etter kjøpet, at hun bare sprang ut på gata og kastet den gamle veska i første søppeldunk hun fant. 

Ida H: Er du sikker på at du ikke har noe i den veska der? Penger, kort, nøkkel? 

Marita: ROMNØKKELEN!!  

Det endte opp med at hun gravde seg ned i bosset på jakt etter veska, som nå var dekket i både brus og matrester. Deilig! Hun fikk litt ekstra blikk fra andre på gata kan du si. Jaja, du er god underholdning for oss andre, Marita. Resten av dagen gikk faktisk veldig bra, og vi hadde ikke flere uhell heldigvis. Det fikk vi nok av dagen før. Vi shoppet oss ferdige og svidde av en god del australske dollar. Gruppebilde av jentene med dagens innkjøp måtte jo selvfølgelig dokumenteres med kameraet. Da fikk en australer seg en god ide, og bestemte seg for å fotobombe. Det endte jo opp med at jeg ble seende ut som en elg. Haha, for en god timing på han der da! Heldigvis fikk vi oss nå et flott alene bilde til slutt.Mc Donalds har blitt vår nye spiseplass ettersom det er så dyrt å spise på finere resturant. Er heldigvis ikke en eneste mc Donalds i sikte her vi bor i Sorrento, så fra nå av skal vi prøve å handle inn mat å lage hver kveld. For øyeblikket har det ikke vært noe særlig vellykket da det heller ikke finnes noe særlig med store matbutikker med gåmeters avstand.  

- Trine

De siste 40 timene

Dette innlegget foregår fra mandag 08:00 - lørdag 23:00 australsk tid. Det er ikke uten grunn at det har vært så stille på bloggfronten den siste uka. Vi har nemlig hatt full eksamens lesing hele uka, mange timer til dagen. De fleste av oss har aldri lest så mye til en eksamen før. Og gud for en herlig følselse vi alle satt med fredag klokken 14:00 og var ferdig med eksamen! Nå var det full feiring før flyet til Perth skulle ta av klokka 02:30. Planen var å lande 06:10 i Perth, og bruke disse 3 timene på flyet til å få tatt igjen litt søvn slik at vi hvertfall var litt uthvilte til dagen som skulle komme. Vel, det ble ikke helt som forventet. Jeg fikk ikke et minutts blund på øyet da det var så mye turbulens! Jeg følte meg ganske sikker på at mine siste timer var kommet. Heldigvis landet vi trygt i Perth og med det kunne jeg ikke vente meg å springe bort til de andre for å få ristet av meg litt panikk over flyturen. 

Meg: Gud for ein sinnsyk turbulens! Eg har ikkje sove någen ting! Var så sikker på at me kom til å dø! 

Marita: Hæ? E det någe eg ikkje har fått me meg?  

Det viste seg med andre ord at de andre hadde sovet søtt gjennom hele flyturen mens jeg hadde sittet på bakerste rad og klamret meg for harde livet til setet. Herlig!

Etter en kort maxitaxi tur på 500 (!) kr, kom vi endelig frem til villaen vi hadde sett så frem til å endelig få bo i! Når vi blir satt av utenfor villaen ser vi to mannfolk stå innenfor. Han ene sprang veldig fort av med bilen sin (vi har funnet ut at dette var verten), mens han andre gikk inn i villaen. Vi følte oss ganske teite der vi stod utenfor med masse kofferter uten noen velkomst. Vi spradet så opp til villaen og gikk inn. Mannen som tok oss i mot var veldig hyggelig, og fortalte oss at han dessverre ikke ventet oss før etter lunsjtider, og at derfor ikke var rengjort enda. Verten var for øyeblikket i London og var ikke tilgjengelig. Han fortalte oss også at det hadde vært et innbrudd natten før, og ting slik som anlegg og wifikabel var derfor frastjålet. Dette var da veldig betryggende. 

Vi valgte å bli værende en stund mens mannen ryddet opp litt. Da klokka nærmet seg 9 kom mannen og fortalte oss at han hadde tenkt seg hjemover. Mannen, som ikke var huseieren, fortalte oss at hushjelpen skulle komme klokka 9 for å rydde og vaske. Vi ventet til klokka var 12, og ingen kom. Ettersom villaen var så fylt i støv og skitt bestemte vi oss for å dra der i fra. Andrea og Ada fikk begge allergiske reaksjoner som gjorde det enkelt for oss å ta dette valget. I tillegg var ikke sengene redd opp eller
skiftet på, det var spindelvev i krokene, det var gammel og rotten mat i kjøleskapet, ting var knust, skitne håndklær på badet og heller ikke mulighet for å lukke eller låse det ene vinduet. Det fikk oss hvertfall ikke til å føle oss noe tryggere da det var innbrudd natten før. Vi gikk ut på gata for å få i oss litt luft mens vi ventet på at maxitaxien vi bestilte skulle komme å hente oss. Lite viste vi at dette skulle ta 2 timer før de dukket opp. Sulte, slitne og stresset stod vi å ventet og ventet på at de skulle komme. Vi var til slutt så lei at vi valgte å prøve lykken med å huke inn taxier på veikanten. Dette var mer vellykket og vi kom oss nå frem til Perth sentrum til slutt! Nå var det bare en ting som gjenstod, å finne et hotel med ledige rom! 


Det var heller ikke bare bare da de fleste hotellene akkurat hadde gitt bort sitt siste rom for kvelden. Vi satte oss derfor på mc Donalds, fikk i oss noe mat før jeg, Andrea og Ida tok oss en tur ut i gata for å speide etter hoteller. Vi gikk inn på alle vi så og spurte etter 4 ledige rom. På grunn av oljemesse hadde de fleste dessverre fullbooket, så da stod vi der fortvilte og begynte å lure på om vi faktisk måtte ta turen tilbake til den forferdelige villaen for å faktisk ha et sted å bo for natten. Men heldigvis klarte Andrea å se et hotell og tok oss med inn der. De hadde heldigvis 4 ledige rom og var klar til å ta oss i mot med det samme. Kan tro vi var glade da vi endelig kunne slenge de trøtte kroppene våre ned på en god og myk seng. Etter en liten time med søvn og mange mailer sendt både til verten og airbnb.com tok vi turen ut i Perth sentrum for å få i oss noe mat. Maten smakte himmelsk, men var dessverre ikke i den billigste prisklassen heller. Det blir derfor bare gratis vann å drikke på resturanter fremover. 

For øyetblikket har vi kommet oss litt nord for Perth sentrum og ligger i noen hotelleiligheter med betydelig høyere standar, men samme pris som villaen. Planen er å bli her frem til hjemreise på fredag, og prøve å få pengene tilbake fra airbnb (nettsiden vi har leid villaen). Vi krysser fingrer og tær for at saken går vår vei og at vi får full refunsjon. 

Men da er det på tide å få seg litt søvn, klokka er nemlig 00:52 her. 

- Trine


 

Goa Gajah - Ubud

Ubud har jo selvfølgelig ikke bare kunst, ris og kaffe, men også noen flotte templer. Sist vi var i Ubud fikk vi bare tid til å ta Goa Gajah, også kjent som "elephant cave", så resten av templene får komme en annen gang. Været var heller ikke helt på vår side, så besøket ble derfor raskt gjennomført. Men det var vel like så greit, vi følte oss ganske så ferdige etter å ha sett elefant hulen. Men det er litt av et verk. Navnet Goa Gajah kommer fra ordet buddhistisk tempel, og stedet består av to templer: elefant hulen og et buddhistisk tempel. Vi besøkte bare elefant hulen da det virkelig var surt vær og siden det begynte å bli såpass mørkt. Bildene er derfor av noe dårligere kvalitet dessverre.

Selve inngangen kostet 60.000 rupier (36 kr) for oss 4 til sammen, som var ganske billig. Her gjelder det å være godt nok dekket, så knær må være dekket! (tydeligvis ikke skuldre ettersom de slapp inn mor).

Dersom du ikke skulle godt nok tildekket vil du få utdelt en sarong gratis som du kan ha rundt deg mens du går å ser på templene, så ikke lei en ved bodene før du går inn. Deretter kunne du bevege deg på området slik du skulle ønske. Elefant hulen er nok det mest spesielle ved stedet, og vi valgte derfor å ta noen bilder her, før vi etterpå gikk inn å tok en liten titt. 

På Bali er det et rituale å hver dag legge ut en offerkurv på et bestemt tidspunkt, laget av kvinnen i familien. Offerkurven er flettet sammen av bambus, og kan inneholde blomster, ris, røkelse, sukker, krydder, en sigarett, kjeks, drops eller penger. Tanken er at gudene liker de samme tingene som vi mennesker gjør. Disse plasseres ofte på spesielle steder, slik for foran gudestatuer, foran resturanter, hjem og foran templer. Inne i elefant hulen kunne vi finne mange av disse. Kvinnen var faktisk her å satte ut offerskurven mens vi var her. Vi fikk derfor sett litt på ritualet hun utførte før hun gikk igjen. 

Etter vårt lille besøk på Goa Gajah tok vi turen inn til sentrum av Ubud igjen og tok oss en matbit. Vi hadde nemlig blitt anbefalt resturanten Naughty nuri's, fordi de skulle ha så bra kjøtt. Vel, kjøttet var godt det, men det var det eneste vi fikk også. Ingenting ved siden av. Dessverre var ikke Karsten like heldig med sitt kjøtt, som var helt rått inni. Han valgte derfor å legge dette til sides å ta en balinesisk rett med navn Nasi goreng. Dette falt mye mer i smak, heldigvis. Ellers var servicen ikke noe særlig, da betjeningen satt bak disken og holdt på med mobilen. Det var rett og slett vanskelig å få kontakt med dem, da de i tillegg pratet høyt hverandre i mellom. 

Vel, vi ble ikke særlig mette av bare kjøtt, og bestemte oss derfor å gi desserten en sjanse. Vi bestilte derfor banansplit med iskrem. Dette falt hvertfall ikke i smak da du skulle tro at iskremen hadde ligget lagret i fryseren hvertfall i et par måneder. Den var hard og seig, men isklumper i midten. Bananen var hakket bedre, men ikke så god at noen av oss spiste opp. Vi endte opp med å spørre om regningen med en gang vi fikk desserten, og deretter skyndtet oss ut og hjem. Det ble med andre ord lite tips fra vår side, og kommer nok ikke til å ta turen hit igjen dersom vi er i Ubud.  Konklusjon: Goa Gajah er greit å dra innom dersom du er i Ubud, men jeg hadde ikke valgt å reise inn til Ubud bare for dette! Naughty nuri's; nei, jeg hadde rett og slett dratt en annen plass. 

- Trine

Dykking på Blue Lagoon

Da var det endelig klart for siste del av dykkerkurset for vår del! Denne gangen gikk turen til Blue Lagoon ved Padang bai. Vi møtte opp klokka 7 denne søndagen også, men selve kjøreturen dit tok bare 1 time og 30 minutter, så ingen av oss fikk tatt igjen noe særlig med søvn. Litt slitne og trøtte satte vi oss på en resturant, bestilte lunsj før vi ble tatt med ombord i båten vår. Vi skulle endelig dykke fra båt! Det var på med kalde våtdrakter (utrolig slitsomt) og på tide å sette sammen utstyret vårt. På planen hadde vi de forskjellige måtene å forlate og ombordstige båten. Første måten å forlate båten var å falle baklengs i 1 meter for du traff vannet. Dette var desidert den mest ubehagelige måten å forlate båten på, og det tok både meg og Ida noen sekunder før vi følte oss sikre nok til å gjennomføre dette. Det gikk nå fint til slutt, men tror vi begge foretrekker å hoppe fra båten med hodet frem og ned i havet. 
Vi har heldige denne dagen og hadde mye bedre utsikt enn lørdagen! Hele +15 meters utsikt hadde vi, som gjorde at vi kunne se det meste rundt oss. Med så klart og turkist hav ble det dermed ikke mangel på bilder, så derfor blir dette ett innlegg med masse bilder da jeg ikke helt klarte å velge bort bildene da jeg skulle redigere. Men, bilder er jo bare gøy synes jeg.  Til tross for at det var en så super dag, hadde jeg store øreproblemer. Det var veldig høyt trykk, og jeg måtte mange ganger svømme høyere opp igjen fordi jeg hadde så vondt. Til slutt var det nærmest umulig å bli kvitt de vonde dottene i ørene mine, så jeg var ganske glad da vi etter 45 minutter bestemte oss for å ta 30 minutters pause. Jeg fikk da drukket hele tre kopper med varm sjokolade, og hadde nesten ikke problemer i det hele tatt med trykket på det andre dykket. Så tips til nybegynnere når det gjelder trykk i ørene: drikk varm drikke før du skal ut å dykke, det hjelper i masse vis! Vi fikk også i dag se nye og spennende fisk som skjulte seg på havets bunn. Men så lite fiskekjenner som jeg er, vet jeg dessverre ikke navnet på de fleste av dem, annet enn av vi så klovne fisk og kreps. Hehe. Men spennende var det å se alt som skjulte seg der nede selv om navnene er ukjent. Gi meg gjerne navnene på noen av fiskene dersom du kjenner dem igjen :)Det var virkelig ikke mangel på fisk i havet denne søndagen! Etter all dykkingen kunne vi ikke dy oss med å hoppe havet mens vi ventet på at resten av gjengen skulle bli ferdig med å dykke. Vi hoppet derfor hele gjengen ut i, uten våtdrakt. Var en rar følelse å bade uten alt utstyret og våtdrakten da du måtte kjempe en del mer for å holde deg på overflaten. Når de andre omsider kom tilbake i båten dro vi tilbake til land, spiste lunsj før vi satte kursen hjemover. Nå var det nemlig på tide å si farvel til mor og Karsten som hadde vært her i en uke allerede. 

Kameraet jeg bruker er et Nikon coolpix aw100 digital kamera, og jeg syns det passer perfekt til de bildene jeg tar. Det tar utrolig klare bilder under vann og går helt ned til 18 meter og tåler støt på 2 meter. Prisen ligger på rundt 2000 kroner, men er vel verdt det da det like så greit kan brukes på land som i vann. Det har også innebygd GPS og WIFI. Jeg er hvertfall super fornøyd med både kameraet og bildene! 


Det ble virkelig et langt innlegg med masse bilder og få ord. Men jeg kan heller la bildene tale for seg når det gjelder dette innlegget. Nå er det tilbake til anatomi og fysiologi lesing, så det blir ikke flere blogginnlegg før eventuelt senere. 

- Trine

Dykking på Tulamben skipsvrak

Vi har vært mye ute å fartet i det siste, og denne helga var intet untak. Både på lørdag og søndag var det endelig på tide å finne frem dykkerutstyret igjen og endelig komme oss ut i havet for å utforske hva det hadde å tilby. Tror det er ganske vanskelig å bli lei av dykking! Det er så utrolig masse flotte farger, fisk og koraller i massevis. Nei, jeg er 100 % sikker på at de dykkene vi hadde denne helga ikke blir de siste. 

Lørdagsmorgen klokka 7 stod vi utenfor klare for den nesten 3 timers lange turen helt til Tulamben skipsvrak. Vi fikk heldigvis tatt igjen litt tapt søvn på bussturen, ettersom vi hadde noen bråkmakere på utsiden av hotellrommet midt på natta (Marita). Heldigvis var humøret på topp og vi var alle 4 super klare for å ta vårt første dykk ned i det blå. Vi skulle i dag begynne med å gå fra stranda og ut i havet, altså ikke med båt. Dette gikk ganske greit, og jeg ble ganske overrasket over hvor nærme land skipsvraket faktisk lå. Første dykk gikk bare utpå å bli litt komfortable i saltvannet, ta noen øvelser og bare svømme å se litt på fisk. Vi tilbringte 40 minutter under vann før vi tok en times pause oppe på land, og spiste litt god lunsj. Det var det andre dykket som var det desidert beste! Her var det nemlig skipsvraket som lå for tur. Utrolig stilig og gammel vrak, fylt av flotte koraller og tang og tare. Fiskene stor koste seg rundt vraket. Men ikke bare de koste seg her, også en skillpadde hadde bestemt seg for å ta turen innom denne lørdagen! Wow, så stilig. Instruktøren vår fortalte oss at det var sjeldent vi fikk se skillpadder her, så vi var heldige! I tillegg fikk vi se en liten minirokke som koste seg på bunnen av havet. Vi hadde med andre ord en super tur!
Vi tar dykkerkurs med Aqua Marine, som kjører Padi kurs. Dette er det eneste kurset som faktisk er godkjent i Europa, så dette kan være verdt å sjekke opp i forveien dersom du ønsker å ta et dykkerkurs. Vi er veldig fornøyde med både kurset og instruktørene vi har hatt, så kan virkelig anbefale Aqua Marine dive center til de som vil prøve seg. 

Har du noen gode dykkingtips i enten Perth eller Indonesia? 

- Trine

Kaffeplantasje - Ubud

Wow, det må jeg virkelig si. Jeg ble veldig imponert over kaffeplantasjen i Ubud! Jeg forventet i grunn å se noe lignende risterrassen, så jeg hadde i grunn ganske lave forventninger. Men det var jammen ikke likt gitt. Vi ble først møtt av en hyggelig mann som tok oss i mot ved inngangen til plantasjen. Han sa han skulle ta oss med gjennom de forskjellige stegene i hvordan man lager verdens dyreste og mest eksklusive kaffien "Kopi Luwak" kaffen. 

Kopi Luwak er verdens dyreste kaffe, og produseres i Indonesia. Produksjonen foregår ved at en asiatisk palmesivett (dyret på bildet over) spiser de modne kaffebærene, for så å la kaffebærene gå gjennom fordøyelsessystemet. Sivetten (kaldt luwak) fordøyer kun kjøttet fra bærene og lar kaffebønnene går helskinnet gjennom systemet. Bønnene inneholder nå enzymer som bidrar til å gi den gode smaken. Etter at bønnene har kommet ut i avføringen til Luwaken, blir de vasket, renset, brent og hakket. 
Her kan du se kaffebønnene etter de har blitt renset og vasket. 

Her blir de brent i omtrent 45 minutter. 

Så tar de å finhakker bønnene nedi en slik krukke, ved hjelp av en stokk. Før de etterhvert lar bare de fineste småkorna bli silt ut. Dersom kornene ikke går igjennom silen må de finhakkes enda mer. 

Etter en liten forklaring av hvordan kaffien lages ble vi tatt med videre til et lite "resturant" område hvor vi skulle få smake på litt forskjelliger teer og kaffier. Dette var i grunn det beste med hele turen da vi fikk prøve utrolig mye nytt som vi ikke har tilgang til hjemme. Vi ble servert noen små kopper med masse hele 14 forskjellige drikker, og byttet på å smake på de forskjellige smakene. Mange overrasket meg veldig, spesielt siden jeg ikke er noe særlig stor fan av kaffe. På topp hos meg fant vi: 

4. Cinnamon tea

7. Lemon tea

8. Lemon grass tea

9. Vanilla tea

10. Chocolate tea

13. Cinnamon cofffee 
Ettersom Luwak er en så berømt kaffe kunne vi jo ikke takke nei når de spurte om vi ville bestille Luwak kaffe til 50.000 per kopp (30kr). Vi bestilte derfor 2 stykk, en til Tormod og en til Karsten. Jeg og mor var derimot litt mer skeptiske, men måtte jo selvfølgelig prøve en liten sip. Du kan vel se ganske tydelig at dette ikke falt helt i smak fra vår side, men hos Karsten og Tormod derimot, der slo det virkelig an! De endte begge to med å kjøpe seg noe kaffe hjem. Mor, snill som hun er, endte opp med å kjøpe Luwak kaffe med hjem for å gi som gave. Ellers handlet vi også noe te og andre kaffe typer. Det var virkelig ikke en dum tur hit nei, og mor endte til slutt opp med å bruke endel penger her.Etter all smakingen var det jo på tide å handle litt i butikken deres. Det var jo her vi svidde av litt penger på dyr og eksklusiv kaffe. For dere som lurer kan denne kaffien koste opptill 7000 kr hjemme i Norge for 1 kg, og mange hundre kroner for en kopp. Her i Indonesia derimot var det ikke like dyrt heldigvis. 300 norske kroner betalte vi for 2 kg kaffe, så da var det jo faktisk verdt det. 

Er du allerede i Ubud og har tenkt deg å ta en tur til risterrassen Tegalalang, kan du like så greit ta turen innom her også. Kaffeplantasjen ligger snaue 100 meter videre fra risterrassen, så det er til og med gå avstand. Til tross for dette ligger det et lite stykke unna Ubud sentrum så kan være greit å ta taxi ut hit eller gjøre som oss å leie bil for en hel dag. Da har du bilen for 8-10 timer og betaler bare 700.000 ruper (430 kr).

- Trine

Australia next!

Endelig har vi fått bestilt flybilletter og opphold i Perth! Dette har jo i grunn vært planen lenge, men vi valgte å utsette det i tilfelle vi fikk noen bedre tilbud her i Bali. Men nå er det bestilt, visum og villa er fikset og vi blir totalt 9 stykker som reiser ned til Perth den 14 mars. Bare 6 små dager igjen så har vi satt våre føtter på enda en verdensdel. Da gjenstår det bare 2 verdensdeler igjen, nemlig Sør- og Nord-Amerika, og så har jeg vært i alle! Planen her er egentlig bare å slappe av mest mulig ettersom vi har eksamen fredag 13 mars, men jeg håper jo på å få noe utav oppholdet. Noe vi har lyst til å få gjort er å få sett både kenguru, pingvin og quoakka! Jeg og Tormod fikk ikke sett pingvin i det fri i Cape Town, og håper derfor denne gang å få sett dem på Pinguin Island i Perth. Ellers er vi vel ganske blanke på hva vi vil gjøre. Er det noen som har noen tips? Tar i mot alt vi kan få av hjelp! :)

Dette blir nok en super ferie, spesielt da vi alle 9 har leid en super flott villa vi skal dele igjennom oppholdet vårt!

Har du noen anbefalinger til ting å gjøre i Perth? 

- Trine

 

Tegalalang

Blir det noen gang nok risterrasser? Nei, tror ikke det. Det er nemlig ikke hver dag man kan se en risterrasse som er så stor og praktfull! Derfor måtte vi jo ta med oss moren min og Karsten for et lite besøk hit denne uka også. De hadde jo ikke sett dette før, så det var vel verdt å få med seg. Været var ikke helt på vår side denne dagen, da himmelen var grå og overskyet. Heldigvis holdt regnet seg borte til vi hadde forflyttet oss videre. For en flaks.

Risterrassens egentlige navn er Tegalalang fant jeg ut av, ikke Green field som jeg sa i forrige innlegg. Det var nemlig sjåføren vår som sa at plassen hettet det, så da valgte jeg jo å stole på han. Jaja, da vet vi det også. Plassen var likevel like flott, om ikke flottere denne gang enn forrige. Forrige besøk drev de jo på å plantet risen, mens denne gangen hadde den for lengst begynt å vokse. Har begynt å se ganske flott og frodig ut her. Ellers var også brua blitt litt skjørere denne gang, noe som resulterte i at den ene planken knakk da jeg skulle gå over den. Fikk meg bare en liten støkk, og foten falt heldigvis ikke gjennom, men det resulterte i en litt større donasjon til brua for min del.

Vi valgte denne gang å heller følge risterrassene bortover i stedet for å gå helt til topps og måtte betale donasjoner og så videre. Så fikk vi også sett risterrassen litt mer til siden. Vi fikk også sett noen fugler (Herons) som kommer hit daglig for å spise, før de senere drar hjem til Petulu å legger seg. Dette kan du dra til Petulu og få med deg om du vil, de er hjemme omtrent 5 hver dag. Stilige fugler. 


Typiske turister.


Vi var også så heldige å møtte på denne lille krabatten. Eller, liten var den nå ikke for den var svær! Det hjalp heller ikke særlig på at den var gul og svart. Huff nei, hadde ikke vært særlig hyggelig å hatt den på besøk i hjemmet kan du si. Men, selvfølgelig måtte den jo nøye dokumenteres av både meg og Karsten.Flotte stilen. 
Nok en vellykket time tilbringt her i Tegalalang risterrasse. Videre gikk turen til kaffeplantasjene hvor vi fikk smake på ekte Luwak kaffe! Utrolig morsom opplevelse som jeg skriver mer om senere. 

Har du sett en risterrasse før? 

- Trine

Kunst markedet - Ubud

Fantastiske og fredfulle Ubud er mye kjent for deres kunst. Byen har flere kunstmuseumer, slik som Blanco renaissance museum, Puri Liksan Museum, Neka kunst museum og Agung Rai Museum. Vi hadde dessverre ikke tid til å besøke noen av kunstmuseumene og måtte derfor nøye oss med kunst markedet i Ubud. Vi angret ikke på dette da det var en flott plass med masse flotte souvenirer vi kunne handle og ta med oss hjem. Plassen var stor så vi fikk ikke gjennomført 1/3 del en gang på de 30 minuttene vi hadde der. Her må vi tilbake, for her var det både billig og masse fint å handle. 


Her er det bare prut som gjelder! Selgerne skyver prisene i lufta og kan være noe vrange dersom det er mange turister her samtidig. Heldig for oss var det nesten ingen turister her på en tirsdag, så selgerne var dermed litt mer desperate og ga oss gode priser som begge parter kunne si seg fornøyd med. Mor så på en flott trinity statue og spurte selgeren om pris. Da hun ville ha 750.000 (450 kr) for den lille saken sa mor sin pris på 300.000, og mer ville hun ikke gi. Selgeren prøvde å komme med flere og flere bud, men da valgte mor å forlate butikken, det er tross alt et stort marked. Selgeren kom til slutt løpende etter og ga henne prisen 300.000(180 kr), noe som også i grunn var litt mye for den. Vi kunne tydelig lese på selgeren at hun ikke var noe særlig fornøyd med kjøpet da hun virket veldig irritert. Så her gjelder det bare å prute og prute! Dette er dessverre en veldig masete plass, hvor selgerene virker veldig desperate for å få solgt unna noen ting. Så dette er dessverre et minus, men dette hjelper mye på prisen da. 
Bodene varierer mye i størrelse, men har ikke særlig stor plass, så vær forsiktig slik at du ikke dytter ned noe på veien og ødelegger det. Selgerne her er nemlig ikke treige med å la deg betale for det. Ellers er det nok best å ta turen hit en ukedag, jeg kan se for meg dyre priser og oversvømmelse av mennesker på en lørdag. Ta deg gjerne god tid her, for du kan nemlig gå over på andre siden av veien og finne butikker med litt bedre vilkår også. Følg gjerne gata fra topp og end opp med ei bru med fantastisk utsikt over et tempel. Det fikk vi dessverre ikke tid til. Men jeg ble alikevel glad for dagens innkjøp, som besto av en rishatt, masken på bildet under og en sarong. 

Kan absolutt anbefale deg å ta turen hit dersom du er i Ubud. 

- Trine

Les mer i arkivet » Mai 2015 » April 2015 » Mars 2015

Neste reise

Februar: Thailand & Indonesia
Mars: Australia
April: Hong Kong & Kina
Mai: Italia
August: Kroatia

Kategorier

hits